НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Два аукциона – в Плевен и Варна на 30 септември (29.09.2010)
Въпреки тежките забрани за търговия с културни ценности продиктувани от новия закон два арт аукциона се засичат на 30 септември. След месеци отсъствие на подобни събития от календара в страната сега тръжна къща Виктория организира наддаване със 100 картини във Варненския археологически музей. Най-скъпата творба е „Голо тяло” на Давид Перец, обявена с начална цена 4600 лв. Предлагат се още работи на Димитър Казаков-Нерон, Александър Мугафов, Марио Жеков.
По-интересният случай обаче е в Плевен, където арестуваните преди няколко месеца собственици на аукционна къща Аполон и Меркурий Димитър Фицов и Игор Марковски организират наддаване с 66 произведения на възраст под 50 години. На 28 май униформени нахлуха по време на аукцион на същата къща „Аполон и Меркурий” в София и задържаха всички присъстващи. Причината бе, че не е спазен новият закон за културното наследство. Този случай предизвика бурни дебати около юридическите норми за арттърговията. Сега обаче „Аполон и Меркурий” правят наддаване без културни ценности, т.е. картините в каталога са по-млади от 50 години. Това ги освобождава от задължителните идентификации и разрешителни, казва зам.министър Тодор Чобанов пред в. „Труд”.
Наддаването е в хотел „Ростов”, Плевен, от 19,10 часа.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!