НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба „Архивите на планетата: 1911 – 2011” ще представи облика на България и Балканите през обектива на екип от Франция, осъществил най-мащабния фотографски проект (17.05.2011)

Националната художествена галерия ще представи част от архивните снимки, документирали света в продължение на един век. Събитието е организирано от Френския културен институт, който тази година чества своята 20 годишнина. “Архивите на планетата: 1911-2011, един век фотографска памет” ще представи архивни кадри от мащабния проект на Албер Кан,  предоставени от едноименния музей във Франция. Изложбата ще бъде открита на 19-ти май и ще продължи до 17-ти юни 2011 г.

През 1909 г. френският банкер и филантроп - Албер Кан, се заема с осъществяването на амбициозен проект – да създаде цветен фотографски архив на хора, събития и местности от цял свят. За целта той събира екип от фотографи, които разпраща по всички краища на света. Те използват най-новата фотографска технология – автохромната фотография, която е и първата цветна фотография. Тя е открита и патентована от братя Люмиер във Франция през 1903г. Интересното при нея е, че се проявява върху прозрачни фотографски плаки, които по време на изложбата ще бъдат осветени отзад.

Фотографският екип преминава и през България и Балканите в периода 1913 – 1918г. По това време България е въвлечена в Междусъюзническата и Първата световна война. Наред с това, фотографите Стефан Пасе и Леон Бюзи заснемат ежедневието на обикновения човек, както и два от най-красивите български градове – София и Мелник.  Именно те ще бъдат акцент в експозицията, наред с още 66 автохромни фотографски плаки от целия свят.

Кан използва част от неговото огромно състояние, за да съхрани облика на планетата, като се надява тази негова инициатива да доведе до разбиране и опознаване между отделните култури. Той изпраща своите фотографи по всички точки на света, като много често те документират критически моменти от историята – когато вековни култури са на ръба да бъдат променени завинаги от войната или от набиращата сили глобализация. Те документират в истински цветове събития като сриването на Австро-унгарската и Османската империя, последното традиционно келтско селище в Ирландия, както и Първата световна война. Те заснемат първите цветни фотографии и на далечни държави като Виетнам, Бразилия, Монголия, САЩ.

 От 1909 до времето на Голямата депресия от 1931 г. екипът  фотографира 50 държави по целия свят, като оставя след себе си архив от 72 000 автохромни плаки. Колекцията днес е позната като „Архивът на планетата” и по-голямата част от нея се съхранява в музея „Албер Кан” в Париж.

Акрополът в Атина, Гърция, 1913
Акрополът в Атина, Гърция, 1913
Атина, 1913
Атина, 1913
Български офицер, Мелник, България 17-18 септември 1913
Български офицер, Мелник, България 17-18 септември 1913
Катедралата Александър Невски, София, 1918
Катедралата Александър Невски, София, 1918
Командир Радков и неговите съжители, Мелник
Командир Радков и неговите съжители, Мелник
Мелник, България, 18 септември 1913
Мелник, България, 18 септември 1913
Млада жена във Владая, в околностите на София, 1918
Млада жена във Владая, в околностите на София, 1918
Руската църква, София
Руската църква, София
Скопие, Македония, 1913
Скопие, Македония, 1913
Плакат
Плакат
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!