НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Филмови герои оживяват на единствения у нас „Фестивал на пясъчните фигури” в Бургас (30.06.2011)

Тазгодишното издание на „Фестивал на пясъчните фигури”  ще се състои на 1 юли, като посетителите ще могат да наблюдават мултимедийно шоу със звукови и светлинни ефекти.

Темата на фестивала тази година е "Кино", а изработването на интересните фигури е започнало още на 12 юни. Алтернативата, която предлагаха потребители на социални мрежи, обаче беше "Чудомировите герои". "Фестивалът на пясъчните фигури в Бургас е комерсиален продукт. Неговата цел е да бъде една от атракциите през летния сезон в черноморския град", мотивира новата тема един от идеолозите на фестивала Михаил Куцев, Директор на ОП Летен театър, Фестивали, Концерти, известен на повечето бургазлии като идеолога на новите бургаски фестивали, включително "Spirit of Burgas". 

Фестивалът на пясъчните фигури е уникално събитие у нас. Първият фест е проведен през юли 2008 г. В него се представиха световноизвестни творци от Индонезия, Англия, Белгия, Холандия, Ирландия, Русия, Украйна, България. 
На площ от пет декара на територията на бургаския парк "Езеро" в Морската градина тогава се появиха замъци, кули, всякакви морски обитатели, русалки, пирати и други приказни същества, като някои от тях бяха с височина над 8 метра. За причудливите модели се използва около 2500 тона специален, устойчив на дъжд пясък. Посетителите наброяваха  над 15 000. 
През 2009 година в средата на пясъчния град се издигна високо 8.50 метра дърво на приказките, на чийто връх имаше гнездо. Гражданите на Бургас и гостите на града успяха да видят 28 скулптури, някои от които представляваха композиции от по няколко фигури. Използваният пясък вече е 3300 тона. Посетителите на фестивала си правиха снимки с Ромео и Жулиета, Джаба от "Междузвездни войни", Шрек, мамута и саблезъбия тигър от анимационния филм "Ледена епоха". 
Темата през 2010 г. беше "Цирк" - шапита, фигури на слонове и клоуни изникнаха тогава от пясъка в "Езерото". 

Герои от 19 филмови ленти ще оживеят на плажа в Бургас тази година. Любителите на пясъчното изкуство ще могат да видят образи от "Хари Потър", "Робокоп", "Годзила", "Властелинът на пръстените", "Аватар", съобщава БТА.

Авторите на 22-те скулптури са от осем страни – България, Украйна, Латви, Русия, Полша, Холандия, Чехия и Австралия. Общото количество пясък, което е използвано за създаването на красивите фигури,  е 3200 т.

Организаторите очакват повече посещения от миналата година, макар че през 2010 г. имаше голям интерес към събитието.

Бургаският „Фестивал на пясъчните фигури” ще продължи до 15 септември 2011г.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!