НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Депутатите приеха промени в Закона за културното наследство на България (05.07.2011)

Промени в Закона за културното наследство предвиждат по-високи глоби за всеки, който унищожи или повреди културна ценност.

С 2000 до 6000 лв. ще бъде глобен всеки, който унищожи или повреди културна ценност, освен ако деянието не е по-сериозно и е престъпление, предвиждат промени в Закона за културното наследство.
След два дни обсъждане
, на 1 юли Народното събрание окончателно прие промените. 
Предишните промени в този закон бяха направени през октомври 2009 г.
За еднолични търговци и юридически лица санкцията е между 5000 и 15 000 лв. Длъжностно лице, което допусне предмет да бъде унищожен или повреден, ще трябва да плати между 800 и 2000 лв.
Депутатите записаха между 7000 и 15 000 лв. глоба, ако нарушението е извършено със специални технически средства или земекопна техника, а имуществената санкция определиха в размер от 7000 до 20 000 лв.
За строителни дейности в археологически обекти, без теренни археологически проучвания, ще се налага глоба от 12 000 до 25 000 лв.
Собствениците и ползвателите на поземлени имоти, в които се намират археологични обекти, при необходимост са длъжни да осигурят достъп на държавните органи и на лицата, получили разрешение за теренно проучване. Изискването е собственикa на имота да бъде уведомяван най-малко 
7 дни преди началото на дейността и получава обезщетение за времето, в което се извършват разкопките и проучванията. 
Издирени археологически обекти подлежат на деклариране и предоставяне на статут на културни ценности, според приети нови текстове в закона.
Разпространението и използването на изображения на културни ценности за лични нужди е свободно, за търговска цел - след договор  с директора на музея или собственика на находката.
При нарушение физическите лица ще платят глоба от 5000 до 15 000 лв., а едноличните търговци и юридическите лица - между 20 000 и 50 000 лв.
Според измененията движимите културни ценности, заведени във фондовете на музеите до влизане в сила на закона, подлежат на връщане, само при показване на собственост и влязло в сила съдебно решение.
Ако движими културни предмети са собственост на Българската православна църква или други вероизповедания, могат да бъдат направени техни копия, реплики и предмети за търговия, съгласно каноните на съответното вероизповедание, предвиди парламентът.

Депутатите решиха, че в екипите за подготвителни действия и в комисиите за провеждане на процедурите за предоставяне на концесии върху недвижими културни ценности трябва да се включва най-малко по един представител на Министерството на културата, на Националния институт за недвижимо културно наследство, а когато концесионният имот включва и археологически недвижими културни ценности - и представител на Националния археологически институт и музей при БАН (НАИМ). 

Църквата Христос Пантократор, Несебър
Църквата Христос Пантократор, Несебър
Тракийската гробница край Казанлък
Тракийската гробница край Казанлък
Рилският манастир
Рилският манастир
Нематериалното културно наследство на България
Нематериалното културно наследство на България
Гробницата в Свещари
Гробницата в Свещари
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!