НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Музеят „Фаберже” в Германия представя над 100 редки и невиждани съкровища от цивилизацията на Предколумбова Америка (21.07.2011)

В музея „Фаберже” в Баден-Баден се откри най-новата изложба, посветена на съкровищата на цивилизациите в Южна и Централна Америка – тези на ацтеките, инките и маите. Произведенията на ювелирното изкуство, направени от злато и нефрит, са изключително интересни за посетителите и поради факта, че никога не са представяни пред публика. Някога украсявали владетелски и аристократични домове или религиозни съоръжения, днес са част от постоянната колекция на музея.

Освен за дългата и славна история на Предколумбовите цивилизации, изложените съкровища напомнят и за едни от най-кървавите страници от световната история. Жаждата за злато на европейците погубва вековните цивилизации. Невероятните съкровища, които намират в „Новия свят” и легендата за Елдорадо още повече засилват стремежа към власт и богатства при конквистадорите. Огромна част от богатствата биват претопени и загубени завинаги. Друга част от тях са плячкосани от пирати, работещи за британските, френските и холандските крале. По тази причина по-голяма част от запазените съкровища са разпилени из цяла Европа.

Произведенията, които от 16-ти юли са изложени в музея „Фаберже”,  са сред малкото съществуващи до днес произведения от Предколумбовите цивилизации в Европа -   бижута във формата на животни и митични същества, както и ацтекското „златно слънце” - притежание на двореца на испанския вицекрал в Брюксел. Колекцията изобилства от фигурки на божества, направени от злато и нефрит, както и множество пендантиви, свидетелство за високото развитие на златарството при тези цивилизации.

Методите на златарското изкуство са подробно описани в каталога към изложбата, съставен от собственика на музея – професор Александър Иванов. Той е руски колекционер, който отваря първия частен музей извън Русия. Колекцията на музея „Фаберже” в Баден-Баден, надхвърляща 3000 експоната,  е оценена на над  2 милиарда щатски долара.

Професор Иванов придобива колекцията от съкровища от Предколумбова Америка през 2001 г. от наследниците на наскоро починал колекционер в Амстердам. Този човек прекарва десетилетия наред в събирането на близо 100-те експоната в колекцията, като стойността й днес е оценена на 70 милиона евро.

Александър Иванов
Александър Иванов
Част от колекцията
Част от колекцията
Част от колекцията /2/
Част от колекцията /2/
Част от колекцията /3/
Част от колекцията /3/
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!