Факти
Владимир Димитров - Майстора (1882-1960)

Издирвани картини на Владимир Димитров-Майстора

"Андон и Стойна Виячеви", по-известна като "Семйството" изчезва от фоайето на помощното училище в с. Шишковци, чиито патрони са самите Андон и Стойна Вячеви. Това е едно от най-извесните произведения на Майстора, публикувано в почти всички читанки и начални учебници в България. Майстора прави две подобни произведения, едното от тях се намира все още в Националната художествена галерия.

Картината е изчезва през 1995. След време полицията събщава, че е разкрила престъплението и крадеът е почиващ в Дома на миньора в Кюстендил. Кражбата влиза в регистрите като разкрита, но картината така и не е върната и съдбата й още е в неизвестност.

Една двуметрова картина на Владимир Димитров-Майстора е открадната от дома на съпругата на Васил Стоилов Ганка Найденова през март 1996. Платното е сватбен подарък от Майстора  на Васил Стоилов и Ганка. Картината е открадната посред бял ден - крадецът звъни на вратата и моли за чаша вода, когато му отварят, бута домакинята и грабва платното. Седмица преди тази кражба друг апаш се представя за журналист от весттник "Континент" и по същия начин грабва две малки работи на Васил Стоилов. Вдовицата обаче намира сили и го халосва по главата, успявайки да си върне произведенията.

Една двуметрова картина на Владимир Димитров-Майстора е открадната през март 1996 от дома на Ганка Найденова, вдовицата на друг голям художник Васил Стоилов. За съжаление полицията няма снимка и заглавие на картината. Платното е изключително ценно - личен подарък от Майстора за сватбата на Ганка и Васил Стоилов. Крадецът влиза посред бял ден, молейки за чаша вода. Грабва картината и офейква.

Седмица по-рано друг апаш се промъква в къщата. Представя се журналист от вестник "Континент". Грабва две малки произведения на Васил Стоилов, но Ганка Найденова побеснява и го халосва по главата, успявайки да си вземе обратно произведенията.

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!