Home >> ArtPedia >> Details
Facts
Vladimir Dimitrov - Majstora (1882-1960)

Издирвани картини на Владимир Димитров-Майстора

"Андон и Стойна Виячеви", по-известна като "Семйството" изчезва от фоайето на помощното училище в с. Шишковци, чиито патрони са самите Андон и Стойна Вячеви. Това е едно от най-извесните произведения на Майстора, публикувано в почти всички читанки и начални учебници в България. Майстора прави две подобни произведения, едното от тях се намира все още в Националната художествена галерия.

Картината е изчезва през 1995. След време полицията събщава, че е разкрила престъплението и крадеът е почиващ в Дома на миньора в Кюстендил. Кражбата влиза в регистрите като разкрита, но картината така и не е върната и съдбата й още е в неизвестност.

Една двуметрова картина на Владимир Димитров-Майстора е открадната от дома на съпругата на Васил Стоилов Ганка Найденова през март 1996. Платното е сватбен подарък от Майстора  на Васил Стоилов и Ганка. Картината е открадната посред бял ден - крадецът звъни на вратата и моли за чаша вода, когато му отварят, бута домакинята и грабва платното. Седмица преди тази кражба друг апаш се представя за журналист от весттник "Континент" и по същия начин грабва две малки работи на Васил Стоилов. Вдовицата обаче намира сили и го халосва по главата, успявайки да си върне произведенията.

Една двуметрова картина на Владимир Димитров-Майстора е открадната през март 1996 от дома на Ганка Найденова, вдовицата на друг голям художник Васил Стоилов. За съжаление полицията няма снимка и заглавие на картината. Платното е изключително ценно - личен подарък от Майстора за сватбата на Ганка и Васил Стоилов. Крадецът влиза посред бял ден, молейки за чаша вода. Грабва картината и офейква.

Седмица по-рано друг апаш се промъква в къщата. Представя се журналист от вестник "Континент". Грабва две малки произведения на Васил Стоилов, но Ганка Найденова побеснява и го халосва по главата, успявайки да си вземе обратно произведенията.

Personal area
Enter
Register now!
Sign up in the largest Bulgarian site for art and you can view works for sale, detailed information about authors and auctions. You can publish your works for sale and auctions, to add information for authors.
Register now!
Bulletin
Subscribe for the newsletter of ArtPrice.bg in order to receive up to date information directly in your email!