НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Уникална изложбена зала, дело на световноизвестната архитектка – Заха Хадид, беше открита в сърцето на Лондон (28.10.2011)

 

През октомври архитектурно студио Заха Хадид и Roca откри една уникална изложбена зала в сърцето на английската столица - Roca London Gallery. Световноизвестната архитектка от иракски произход каза на пресконференцията, съпътстваща откриването на галерията, че е получила вдъхновението си за този проект от водата и нейната стихийна сила.   

още >>
Новата арт-инсталация на американската авангардистка – Марни Котак, да роди на живо пред публика в престижна нюйоркска галерия (28.10.2011)

 

Американската авангардистка  Марни Котак роди на живо пред публика в нюйоркската Microscope Gallery в рамките на най-новата си арт-инсталация, пише "Ню Йорк Таймс".
Тя прекара последните пет седмици от бременността си в изложбената зала, докато нейното дете се появи на бял свят. Инсталацията й се нарича "Раждането на бебето Х", а посетителите на галерията бяха предупреждавани при влизане в изложбената зала, че родилните мъки на американската художничка могат да започнат всеки момент.

още >>
Между наука и изкуство: произведенията на един от най-значимите европейски артисти през последните 20 години – Карстен Холер, ще бъдат представени в мащабна изложба в „New Museum”, Ню Йорк (28.10.2011)

 

Между 26-ти октомври 2011г. и 15-ти януари 2012 г. нюйоркчани ще имат уникалната възможност да посетят и станат част от първата мащабна изложба в Америка на  германския артист, роден в Брюксел, но работещ и живеещ в Стокхолм –  Карстен Холер (Carsten Höller).

още >>
Колекцията "Опакованият Райхстаг" на Кристо и Жан-Клод ще бъде продадена за 10 милиона евро (26.10.2011)

 

На 24 юни 1995 г. световноизвестният български творец Христо Явашев-Кристо и неговата съпруга Жан-Клод изпълниха най-амбициозния си проект - опаковаха сградата на Райхстага в Берлин. За начинанието си Христо Явашев получава подкрепата на председателката на Бундестага - Рита Зюсмут (Християндемократически съюз).

още >>
Спряха строежа на музея Гугенхайм в Абу Даби (25.10.2011)

 

Строежът на втория музей Гугенхайм, който по план трябва да се разпростира на площ от 24 000 кв.м. на остров Саадият в Абу Даби, е спрян. Причината се крие в това, че емирствата не приеха нито едно от направените предложения за изпълнение на проекта.

още >>
Открадната от нацистите картина на Климт се очаква да се продаде за $ 25,000,000 на аукцион на „Сотбис” (25.10.2011)

 

Пейзаж на австрийския художник Гюстав Климт се очаква бъде продаден за колосалната сума от над $ 25,000,000 другия месец на аукцион в Ню Йорк, организиран от „Сотбис”. Произведението "Litzlberg on the Attersee", което наскоро беше върнато на законните му собственици, ще бъде гвоздея на аукциона за „Импресионизъм и модерно изкуство” на 2-ри ноември 2011 г.

още >>
Статуя, изобразяваща Кейт Мос в предизвикателна поза, бе продадена за 577 250 британски лири на търг на Sotheby's (24.10.2011)

 

18-каратова златна статуя на Кейт Мос в предизвикателна поза от йогата беше продадена за 577 250 британски лири на търг на Sotheby's, съобщи Daily Mail. Купувачът на статуята с име "Микрокосмос (Сирена)" е от Азия и е наддавал по телефона.

още >>
Изложба, представяща творби на най-известните японски плакатисти, ще бъде открита на 25 октомври у нас (24.10.2011)
 
На 25 октомври трима от най-известните японски плакатисти – Икко Танака, Казумаса Нагаи и Шигео Фукуда,  ще бъдат представени в изложба в галерия „Райко Алексиев”. Японските творци са познати на българската публика с участието си в изданията на Международното триенале на сценичния плакат, организирани от СБХ.
още >>
Колекционери: Тазгодишното издание на международното изложение „FIAC” е едно от най-добрите в 38-годишната история на форума (24.10.2011)

 

Международното изложение за съвременно и модерно изкуство FIAC (Foire Internationale d’Art Contemporain), което се проведе във френската столица между 20 и 23-ти октомври остана в историята като едно от най-успешните. Мнението на колекционерите, според „The Art Newspaper” е, че изложението се превръща в достоен противник на “Art Basel” , но се нуждае от по-обширно изложбено пространство.

още >>
Повече от 60 православни икони, с произход от България, Гърция, Румъния, Сърбия и Русия, са представени в „Колекция Менил” в Хюстън (24.10.2011)

 

Прочутата „Колекция Менил” в Хюстън,  притежава множество произведения на изкуството от различни периоди, като в това число се включват и византийски и руски икони, датиращи от VI - XVIII век. Произведенията от тази безценна колекция се считат за едни от най-важните от този вид, намиращи се на територията на САЩ.  Изложбата може да бъде видяна от 21-ви октомври до 18-ти март 2012 г.

още >>
Американски изкуствоведи направиха сензационно разкритие: гениалният холандски живописец Винсент ван Гог не се е самоубил (21.10.2011)
 
Изкуствоведи разкриха важни обстоятелства, свързани със смъртта на един от най-известните художници в историята на изкуството - Винсент ван Гог. Според сензационните разкрития холандският художник не се е самоубил, както се смяташе досега. Американските изкуствоведи Стивън Нeйфех и Грегъри Уайт Смит в продължение на 10 години са работили върху биографията на легендарния постимпресионист, пише The Independent.
още >>
Един от най-талантливите портретисти на нашето време – Джордж Кондо, откри своята първа ретроспективна изложба на Острова (21.10.2011)

 

В Лондон бе открита първата ретроспективна изложба на Джордж Кондо във Великобритания.

През януари тази година изложбата Джордж Кондо: Психични състояния”(„George Condo: Mental States”) бе представена и в Новия музей в Ню Йорк . Тогава ретроспективата, която представя 28-те години работа на американския художник, бе определена от New York Times като „сензационна".

още >>
Софийска градска художествена галерия за първи път ще представи част от колекцията на асоциация „Контакт” от Виена (21.10.2011)

 

На 21-ви октомври Софийска градска художествена галерия ще открие своята най-нова изложба, посветена на развитието на съвременното изкуство в Централна, Източна и Югоизточна Европа от 60-те години на ХХ век до днес. В нея ще бъдат изложени за първи път в България голяма част от колекцията за съвременно изкуство на асоциация „Контакт” от Виена.

още >>
След 28 години колекция „Менил” в САЩ ще върне откраднати византийски фрески на Кипър (21.10.2011)

 

Прочутата колекция „Менил” в Хюстън, Тексас,  ще върне редки византийски фрески, датиращи от XIII век на Кипър. Първоначално те са се намирали в абсидата и купола на малък православен параклис, датиращ  от XIII век в Лиси (Lysi), град в северната част на острова. Те са един от най-изящните примери за изкуството на Византия. През 1980 г. те биват откраднати от малкия параклис в Кипър и биват продадени на колекция „Менил”.

още >>
Изложба, посветена на зимната тематика в изкуството на Европа от XV век до днес, е представена в „Kunsthistorisches Museum” във Виена (21.10.2011)
 
Сезонът, който повечето цивилизации смятат, че е създаден, за да накаже човека, се превръща във вдъхновение за кураторите от музея „Kunsthistorisches Museum” във Виена и „Kunsthaus” в Цюрих. Три години отнема подготовката на това амбициозно начинание. Организаторите създават уникална изложба, посветена на изображенията на зимата в европейското изкуство от 1450 г. до днес. Темата на изложбата е „Зимни приказки: представянето на зимата в европейското изкуство от Брьогел до Бойс”
още >>
38-то издание на международното изложение за съвременно изкуство – FIAC, ще се проведе в периода 20 – 23 октомври (19.10.2011)
 
Тази година престижният международен форум за съвременно изкуство на Франция обещава на своите посетители множество изненади. Една от тях е свързана с изложбеното пространство – за първи път от десетилетия ще бъдат на разположение за изложението и горните галерии на мястото, в което традиционно се провежда експозицията – архитектурният паметник „Гран Пале”.
още >>
Британското списание ArtReview обяви традиционната си класация на най-влиятелните личности в света на съвременното изкуство за 2011 година (19.10.2011)

 

Британското списание ArtReview обяви традиционната си класация Power 100 (2011) на най-влиятелните личности в света на съвременното изкуство. На първо място е китайският художник-дисидент Ай Вейвей, който през миналата година заемаше 11-то място, а през 2009г. беше 43-ти, пише сайта artreview.com.

още >>
Изложба „ХАОС” на Стефан Божков, Кольо Карамфилов и Валери Чакалов /18 - 31 октомври 2011 г./ в галерия Сезони - София (18.10.2011)

 

Изложба „Х.А.О.С.” е съвместен проект на трима  добре познати у нас  художници – СТЕФАН БОЖКОВ, КОЛЬО КАРАМФИЛОВ и ВАЛЕРИ ЧАКАЛОВ.

По думите на самите художници изложбата представлява опит да се обедини виждането им за хаоса на действителността.

още >>
“The Affordable Art Fair” – изложението, от което всеки би могъл да си позволи да притежава произведение на изкуството, се радва на все по-голяма популярност (18.10.2011)
 
След като в британската столица се проведе едно от най-изисканите изложения “Frieze Art Fair”, на което бяха представени само най-престижните световни галерии, а произведенията варират от 1,000 до 10,000,000 британски лири, идва ред на изложението, на което всеки би могъл да си позволи да купи произведение на изкуството на популярен или водещ художник. Това е фестивалът, наречен „The Affordable Art Fair”, който води началото си от 1999 г.
още >>
Изложбата “До Торино и назад” в Националната галерия за чуждестранно изкуство ще покаже за първи път италианското наследство на художника Иван Маринов (17.10.2011)

 

На 21 октомври  Националната галерия за чуждестранно изкуство ще представи изложбата “До Торино и назад”. Експозицията разказва историите на забравени български художници, показва техните картини и архивни кадри от Кралската академия Албертина в Торино.

Особено важен акцент в експозицията е неразказваната до сега история на художника Иван Маринов (1877-1941) – брат на големия български художник и професор в Художествената академия в София – Никола Маринов (1879-1948).

още >>
Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!