НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба предоставя поглед върху пазара за изкуство и парижкия вкус през 18ти век (03.01.2017)

Политик и мъж на честта, дипломат, художник и историк, граф Карл Густав Тесин бил добре приет както в съда, така и в градския живот и имал много приятели, като колекционерът на изкуство Пиер Жан Марие и художника Франсоа Буше. През 18 век Тесин обикаля магазините, аукционите и студиата на парижките художници, за да придобие изключителна колекция, която разкрива, както вкуса на един мъж, така и художественото съревнование, което царува в Париж между 1730 и 1740 година.

Ценителят на изкуство, Карл Густав Тесин, изпълняващ задълженията на шведски посланик в Париж всъщност се прочува, като събира богата колекция от картини и скици (Буше, Дюрер, Рембранд и др.), които в момента са внимателно консервирани в Nationalmuseum в Стокхолм. Днес Лувърът почита този швед в Париж, който през 18ти век се отличава със зрелищна селекция от около 100 картини, някои от които се връщат за първи път във Франция, след като Тесин ги е закупил, като например „Триумфът на Венера“ от Франсоа Буше. Изложбата предоставя поглед върху пазара за изкуство и парижкия вкус в средата на 18ти век.

 

За негово съжаление след завръщането  в Швеция, затънал в дългове, Карл Густав Тесин бил принуден да се раздели със своята колекция през 1749 година, като по-голяма част от нея станала собственост на шведската корона. Все пак днес името му е отбелязано в историята с изключителното качество на произведенията на изкуството избрани за тази изложба. Те са подредени хронологично и тематично, за да покажат как Тесин събира такъв голям брой скици и картини от най-известните художници от Франция (Буше, Натоар и Оудри) и други страни (Дюрер, Рембранд, Карачи и др.), както и модни мебели и предмети за декорация. Той бил един от основните купувачи на великата разпродажба Crozat през 1741 година, като по този начин създава сърцето на колекцията си: италиански ренесансови художници, колекция от Вазари, фламандски и немски майстори, етюди от венецианската и болонезка школа и академични френски, фламандски и холандски рисунки.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!