НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Британските музеи и художествени галерии бележат драматичен спад на посещаемостта с над 1.4 милиона души (13.02.2017)

Броят на посетителите на големите музеи и галерии във Великобритания е намалял с почти 1,4 милиона от миналата година. Това е първият спад от почти десетилетие. В доклад на Министерството на културата, медиите и спорта се установява, че 47,6 милиона души са посетили музеи като Тейт Модърн, Британския музей, Имперския военен музей и музея Виктория и Албърт, в периода между април 2015 г. и април 2016 г.

За сравнение, през същия период предходната година, музеите са посетени от 49 милиона души. Един от най-значителните спадове е в броя на младите хора, посещаващи тези музеи за образователни цели, които са намалели с над 6% спрямо предходната година. Това се дължи и на премахването на часовете по история на изкуството в някои от класовете, както и намаляването на училищните екскурзии, и участията на децата в работилници, и образователни дейности, организирани от галериите и музеите. 
 
Асоциацията на музеите обвини също и страха от терористични атаки, както и липсата на хитови изложби от ранга на „Дейвид Бауи” в музея Виктория и Албърт. Прочетете повече за тази изложба тук
 
Галериите Тейт, които включват Тейт Модърн, Тейт Бритън, Тейт Ливърпул, и Тейт Сейнт Ив, са изпитали най-големия спад от 7.9 милиона на 6.7 милиона посетители. Това означава, че Британския музей за пореден път се превръща в най-популярната институция, посрещайки 6,9 милиона посетители през 2016 г.
 
За Националната галерия, спадът в броя на посетителите са дължи най-вече на стачните действия на служителите на галерията. През 2015 г. галерията бе засегната от над 100 дни протекли в стачки, което е довело и до отмяната на много училищни посещения и програми, свързани с образованието. 
 
Чуждестранните туристи продължават да съставляват почти половината от музейните посетители на Великобритания. Над 47% от тези, които са посетили спонсорираните от правителството институции са били туристи.  Музеят с най-висок дял на чуждестранните туристи е Имперския военен музей, посрещнал 67,5% от всички посетители.
 
Музеите на Великобритания не са единствените, които бележат спад в броя на посетителите, отчасти поради опасения свързани с тероризъм. Лувърът наскоро съобщи, че е регистрирал 7,3 милиона посетители през 2016 г., значителен спад от 9,3 милиона, прекрачили прага през предходната година. Това включва спад от 31% от посетителите от Китай, 61% от Япония и 18% от САЩ.
 
Националната галерия в Лондон
Националната галерия в Лондон
Тейт Модърн
Тейт Модърн
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!