НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Романтичният гений на Йожен Делакроа представен в Лувъра (17.04.2018)
 Животът и кариерата на Йожен Делакроа поставят прототипа на „романтичния художник“, който толкова много хора следват от тогава: от бунтовник до пример за съзидание.

„Делакроа (1798-1863)“ в Музея на Лувъра представя 180 произведения, които илюстрират траекторията на творчеството му. Изложбата се организира в сътрудничество с музея Метрополитън в Ню Йорк, за където тя ще отпътува по-късно тази година. Каталогът от 480 страници на френски език е публикуван от Лувъра и „Editions Hazan“.

Роден в буржоазно семейство, Делакроа е възпитаван в елитния национален лицей, но прекъсва и се насочва по пътя на рисуването и живописта. По-късно той изоставя учителя си Пиер Гюрен и училището му „Ecole des Beaux-Arts“, като предпочита да развива свои собствени методи.

Делакроа се впуска в света на изкуството с поредица скандални успешни картини. През 1824 г. той показа „Клане в Хиос“,  която е новаторство в представянето му на едно по-скоро съвременно, а не на историческо събитие, с алюзии към репресивната монархия. През 1827 г. показва „Смъртта на Сарданапалус“, която е шокиращо тържество на смърта, а през 1831 г. „Свободата води народа“, изобразявайки съвременна демонстрация срещу династията на бурбоните.

Макар политически и естетически Делакроа да е радикален, той все пак е признат за пионер: неговият анти-Давид и антиакадемичен идиом на свободата на четката, ръководен от цвета на венецианските стари майстори, а не от красивата работа на майсторството в рисунъка, открива много почитатели, които разбират и ценят какво прави. Той е третиран като знаменитост от много от водещите интелектуалци на деня, сред които Чарлс Боуделайър, Джордж Санд и Фредерик Шопен. Делакроа също така портретира модерни писатели за времето си – Шекспир, Уолтър Скот, Гьоте и Байрън, рисува ориенталски сюжети, вдъхновени от пътуванията му през 30-те години на деветнадесети  век през Северна Африка и Испания.

По това време, той работи за няколко последователни правителства, които му поръчват големи творби в известни парижки институции като музея на историческото наследство, камарата на депутатите, сената и Лувъра.  Влошеното му  здраве го кара да се пенсионира и да се оттегли в провинцията, където завършва кариерата си, като прави литографии на литературни теми и картини на диви животни и цветя.

Изложбата „„Делакроа (1798-1863)“ ще остане в лувъра до 23 юли.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!