НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Шедьоври от галерия Courtauld Лондон се отправят към фондация Луи Вютон в Париж (12.06.2018)
Импресионистични и постимпресионистични шедьоври от галерията „Courtauld“ в Лондон ще бъдат представени във фондация „Луи Вютон“ Париж следващата пролет - първото им завръщане във Франция от повече от 60 години насам. „The Courtauld Collection: a Vision for Impressionism“  ще се проведе от 20 февруари до 17 юни 2019 г. и ще е последната изложба от поредица от изложби в частния музей, които отдават почит на „просветени филантропи“, които подкрепят съвременното изкуство, споделя арт директорът на фондацията Сузане Паже. Това е най-голямата изложба със заети картини, която някога е правила галерия „Courtauld“. Галерията се очаква да затвори за двегодишно обновяване през септември.

Фондацията ще представи около 100 картини и произведения на хартия някога притежавани от британския текстилен индустриалец Самуел Куртал (1876-1947 г.). Потомък на френските хугеноти, който се е установил в Лондон в края на 17-ти век. Той е бил крачка напред за времето си и събирал произведения на художници като Реноар, Мане, Гоген, Сезан и Ван Гог през 20те години на 20ти век във Великобритания. След като е прави състояние от производство на вискоза, Куртал можел да си позволи „най-доброто“ и редовно купува от дилърите в Париж, разказва директорът на галерия „Courtauld“ Ернст Вегелин.

Куртал създава и доверителен фонд за придобиване на импресионистично и пост-импресионистично изкуство за националните колекции на Обединеното кралство. Националната галерия в Лондон ще предостави на изложбата във Вютон селекция от тези картини, включително и „Пшенични полета с кипариси“ на Ван Гог (1889 г.), първата работа на художника, с която влиза в музей в Обединеното кралство.

През 1932 г. Курталд основава първия център в страната за изучаване на историята на изкуството –„Courtauld Institute of Art“, на който дарява колекцията си и къщата си на лондонския площад „Портман“. Институтът и прилежащата му галерия се намират от 1989 г. насам в „Съмърсет Хаус“.

Изложбата „разказва историята на един необикновен мъж ... който не само събира една от големите колекции на 20-ти век, но и фундаментално променя обществения вкус във Великобритания“, разказва Паже. Тя сравнява Куртал с руския бизнесмен Сергей Шчукин, чиято велика колекция от съвременно изкуство е национализирана след болшевишката революция през 1918 г. Фондацията Луи Вютон събира на едно място 130 произведения от колекцията на Шчукин, разделени по време на съветската епоха между Ермитажа в Санкт Петербург и държавния музей за изящните изкуства Пушкин в Москва във връзка с изложбата от 2016-17 г., която привлече повече от 1.2 милиона посетители.

Галерията „Courtald”, междувременно, се заема с реконструкция за 30 млн. паунда, която ще разкрие допълнително пространство за колекцията на благодетеля си. Планира се да се премахнат стените, които понастоящем разделят „Great Room” на втория етаж, най-ранната оцеляла художествена галерия, където Кралската академия по изкуствата организирала своите летни изложби до 1837 г.

.
.
Винсент Ван Гог
Винсент Ван Гог
Courtauld
Courtauld
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!