НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
След 75 години Италия получи обратно картина открадната от нацистите (23.07.2019)
 В началото на 2019-та година, италиански музей поиска от немско семейство да върне холандска маслена живопис от 18-ти век, откраднатa от нацистките войници през 1944 година.

Галерия Uffizi във Флоренция отправи молба за помощ в Берлин за връщането на маслената картина „Ваза с цветя“  (Vaso di Fiori) на холандския художник Ян ван Хейсум.

В публично обръщение немският директор на музея Ейке Шмид заяви, че картината е била открадната от нацистки войници по време на Втората световна война и „понастоящем се държи от немско семейство, което след толкова време все още не я е върнало в музея въпреки многото искания от страна на италианската държава.“

След 75 години, през юли тази година, германските власти най-накрая върнаха шедьовъра от 18-ти век. Маслената картина „Ваза с цветя“  (Vaso di Fiori) на холандския художник Ян ван Хейсум бе официално върната в Италия от немския външен министър Хайко Маас в петък – 19 юли.

Италианският външен министър Енцо Моаверо Миланези, който официално прие връщането на произведението, каза, че жестът е символ на „силното приятелство” между Италия и Германия, които си сътрудничиха в реституцията на картината.

„Правосъдието спечели благодарение на силата на изкуството. Заедно успяхме да дадем справедливост на историята, ”каза директорът на галерия Uffizi, Ейке Шмид, който ръководи акцията по връщането на картината. Това е велик ден за цялото човечество.“, допълва той.

През миналата година също видяхме някои епични дипломатически усилия между Египет, Великобритания, САЩ и Франция за репатриране на древно изкуство и културни ценности.

Кот д'Ивоар срещу Франция

През ноември 2018 г. Кот д'Ивоар поиска от Франция да върне около сто шедьовъра, след като Париж заяви, че са готови да върнат предмети, откраднати от Африка по време на колониалния период. Искането предизвика дебат в целия ЕС относно международната политика по отношение на произведения на изкуството, притежавани от държавата.

Египет срещу света

Египет многократно е изисквал от музеи по света да върнат безценни древни съкровища. Най-скорошните му призив бе към британския музей за връщане на розетския камък, ключов инструмент за дешифрирането на древни египетски йероглифи, откраднат преди повече от 200 години.

Гърция срещу Германия

Миналата година германски музей бе помолен да върне няколко мраморни скулптури, взети от известния храм Партенон в Гърция в началото на 19ти век, включително 2400-годишна скулптура глава.

Тайланд срещу САЩ

Тайланд се е опита да върне 23 бронзови и каменни скулптури, които се държат в няколко американски музея, включително в Мет, Ню Йорк и азиатския музей на изкуствата в Сан Франциско. Тайландското правителство твърди, че артефактите са били незаконно изнесени от храмове и археологически обекти.

.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!