НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Пусен, като бароков хореограф (18.02.2022)
 От 15 февруари до 8 май 2022 г. музеят Гети представя „Пусен и танцът“, изложба, която съпоставя творбите на великия бароков художник с нов танцов проект на институцията.

Изкуството на Никола Пусен (1594-1665), голямата фигура на френския барок, рязко контрастира с това на други велики имена в бароковата живопис. За разлика от тенебризма на Караваджо или почти мистичната игра на светлината и сянката на Рембранд, Пусен представлява класицизъм, ред и прецизност. И въпреки този вкус към реда, Пусен е привлечен към танца, който вероятно е най-свободното и спонтанно от всички изкуства, и малко след пристигането му в Рим, където той създава повечето от своите произведения, в творчеството му започват да се появяват изображения на танцьори. „Оркестрирайки сложни, сблъскващи се движения с восъчните си фигурки“, обяснява музеят Гети, „Пусен представя драматично, дори насилствено действие с окото на хореограф“.

Организирана в сътрудничество с Националната галерия в Лондон, „Пусен и танцът“ включва селекция от картини на Пусен, както и група антики, които може да са вдъхновили художника, съпоставени с поредица от танцови видеоклипове от трима съвременни хореографи: Микаела Тейлър, артистичният директор на "The TL Collective", Ана Мария Алварес, артистичния ръководител на "CONTRA-TIEMPO" и Крис Емил, съосновател на проекта "No one. Art House".

Сред експонираните творби е монументалната "Hymenaios disguised as a woman during an offering to Priapus" (1634-38), назаем от Музея за изкуство в Сап Пауло, чиято хоризонтална композиция е поразително подобна на тази на римски релеф, изобразяващ петима танцьори пред портa (известен като "Танцьорите на Боргезе"), който е включен в изложбата на музея Лувър. Националната галерия в Лондон, съорганизатор на изложбата, е заела три важни картини на френския художник, включително известната „Поклонение на златния телец“ (1634).

По думите на Сара Купър, съкуратор в музея Гети, „докато разглеждахме творбите на Пусен с тези трима хореографи, всеки от тях откри отварящи очите начини да преоткрие своите светове, извличайки детайли, изрази, текстури, както и гледни точки за това как визуалната история е формирана по начин, който може да разкрие само за някой с интимни познания за физическото преживяване на танца и неговата способност за изразяване.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!