НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
С популяризирането на арт терапията музеите във Франция започват да приемат сериозно психичното здраве (18.03.2022)
Пале де Токио в Париж ще завърши тържествата за своята 20-та годишнина тази година с откриването през декември на нов център за терапия, място за програми популяризиращи изкуството като мощен източник на благополучие.

Павилионът от 700 кв. м скоро ще бъде построен на приземния етаж по проект на Freaks Architects и ще се нарича HAMO, произнася се по същия начин като френската дума за селце (махала). За Тангай Пелетие, директор на публичните програми на музея за съвременно изкуство, това ще бъде място за трансформация, инструмент за по-добро посрещане на посетители от всякакъв вид, публика с увреждания или общностни групи, дори когато няма изложби, които се провеждат в сградата.

Частично финансиран от мецената Джонатан Чой, председател на базираната в Хонконг Sunwah Group, HAMO ще има три основни пространства. „Позитивният салон” ще бъде домакин на срещи между психиатри, арт терапевти, педагози и други професионалисти. Оборудван е с три модулни, въртящи се структури, със стени, които могат да се използват като телевизионни екрани или черни дъски според планираната дейност. Вита стълба и асансьор ще водят до ниво мецанин, замислено като лаборатория с 3D принтери и други технологии. Павилионът ще има място и за провеждане на четири до шест публични семинара едновременно.

Започнат в края на 2018 г., проектът на стойност 1 милион евро ще има силен фокус върху психичното здраве и се основава на предишните партньорства на музея с медицински и социални организации. Той също така черпи вдъхновение от ателието за арт терапия в Музея за изящни изкуства в Монреал, създадено през 2016 г. Но Пелетие казва, че Пале де Токио е научил много повече от сътрудничеството си с местни партньори като благотворителната асоциация France Alzheimer и най-голямата болница в Париж, Salpêtrière.

HAMO е първото съоръжение за изкуство и благополучие, построено в културна институция във Франция, въпреки че Palais des Beaux Arts de Lille бяха първите, които проявиха интерес към тази област: това е единственият френски музей с арт терапевт на пълен работен ден. Програмата на Palais des Beaux Arts de Lille започва през 2012 г. като начин за подпомагане на служителите с аутизъм.

Междувременно Louvre-Lens наскоро обяви партньорство с двама арт терапевти от асоциацията L’Art&Fact, за да стартират Louvre-therapy, серия от групови семинари, базирани на идеята, че самото изживяване в музея може да има ползи за здравето. „Само ако можехме да убедим лекарите да предписват посещения в Лувъра като всяко друго лечение“, казва Гунила Лапоинте, културен посредник, отговарящ за програмата, която отбелязва, че подобни схеми вече съществуват в Канада и Белгия.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!