НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Федерико Фелини, като художник (08.07.2022)
 До 4 септември 2022 г. Kunsthaus Zürich представя 500 творби, които разкриват как италианският режисьор Федерико Фелини е използвал рисунката като средство за създаване на сцени и герои за своите филми.

Смятан за един от най-важните режисьори в историята на киното и водеща фигура на италианския неореализъм от средата на 20-ти век, Федерико Фелини не се нуждае от представяне. Но освен гениален режисьор, Фелини е и запален художник, който вижда рисунката като основна среда за подготовката на своите филми. С около 500 творби изложбата, представена от Kunsthaus Zürich, хвърля светлина върху тази малко позната страна на италианския режисьор.

В прессъобщение Kunsthaus Zürich обяснява: „Федерико Фелини (1920–1993) е един от най-важните режисьори в историята на киното. Филми като „La strada“ (1954), „La dolce vita“ (1960), „Amarcord“ (1973) и „La città delle donne“ (1980) са класики, които се обсъждат от практикуващите култура в международен план и са обичани от публиката. Те са остри коментари за италианското общество, но също и за западните ценности през 20 век. По-малко известен е фактът, че Фелини е бил неуморим художник от млад, като първоначално е скицирал плановете и идеите си с помощта на филц, химикал или фина линия върху хартия, преди да подреди сцените на снимачната площадка и да остави камерите да работят.“

„В допълнение към отделните сцени и детайлите от декорите, той се интересува главно от героите, които изпълват ролите в неговите филми. Рисуването е един от начините, по които той развива мислите си за тях. Тези бързи скици му помагат да се ориентира, но Фелини също ги използва, за да обясни визуално идеите си на филмовия екип. Като следствие от артистичните му пристрастия – той първо работи като карикатурист и създател на хумористични рисунки за вестници – филмовите рисунки на Фелини показват подчертана склонност към карикатура и дори към гротеска. Това е този специфичен стил, който прави рисунките забележителни художествени творения сами по себе си, независимо от филмите, за които са направени.”

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!