НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Nam June Paik Art Center отбелязва 90-годишнината на художника с изложба (22.07.2022)
По случай 90-ата годишнина от рождението на Нам Джун Пайк, тази изложба е създадена от желанието да се преразгледат славните инсталации на Пайк, пълни с видеоклипове и светлини. Въпреки че видео изкуството на Пайк е широко известно, има относително малко възможности да се сблъскате с негови  широкомащабни медийни инсталации.
 
Пайк обаче участва във Венецианското биенале през 1993 г. с мащабната медийна творба Сикстинската капела, използвайки 40 прожектора, което предизвиква голяма сензация. През 1995 г. той представя инсталацията Baroque Laser, в която инсталира прожектори и лазери в барокова църква в Германия. Всички тези произведения са силно обвързани с конкретното време и пространство, в което са въплатени. Сикстинската капела е направена за високия таван и голямото пространство на немския павилион на Венецианското биенале в разгара на лятото, докато Baroque Laser е поставена в тиха и малка църква в покрайнините на Мюнстер със затворени прозорци.

One Candle, представена за първи път в MMK Museum für Moderne Kunst Франкфурт на Майн през 1998 г., е видео инсталация в реално време, която показва разнообразие от цветове с помощта на пет прожектора насочени към свещ. Тази работа е реализирана чрез трансформиране на структурата на CRT прожектор с тегло 80 кг. Напълно преустановен от работа, CRT прожекторът се отнася до лъчев прожектор, който усилва сигналите на изображението от три червени, зелени и сини CRT и ги фокусира върху екрана чрез проекционен обектив. Тази стара машина предава нива на черното много добре, но има ниска резолюция. Въпреки това, по-ниската разделителна способност всъщност показва аналоговите видеоклипове на Пайк по-наситено, като изразява по-гладко фините детайли.

В изложбата Nam June Paik: Super Baroque ние наричаме пространственото и времево изживяване, което Пайк създава чрез прожектиране на видеоклипове директно върху архитектурно пространство - „аналогово потапяне“. Това може да е различен вид изживяване от днешното цифрово потапяне, генерирано от широкомащабни медийни фасади или проекционно картографиране, реализирано с цифрови изображения със свръхвисока разделителна способност. Аналоговото потапяне, създадено от Пайк, става по-мощно в конкретно пространство. Сикстинската капела трябва да се разглежда с шум напомнящ на дискотека, а Baroque Laser под голям бароков купол, следващ насочващата лазерна светлина. Когато публика влезе в творбата, се прави произволна комбинация от видео прожекции и архитектурното пространство е направено така, че да създаде перфектно съотношение между пространство и време, което само присъстващият в този момент може да изпита. Инсталациите имат перформативни характеристики, които не могат да бъдат възпроизведени или повторени, тъй като е резултат от комбиниране на различна неизмерима информация. Подобно на идеала на бароковия Gesamtkunstwerk, който се стреми да разкрие господстващия ред, символизиран от светлината, като преследва върховно взаимодействие между всички художествени медии като архитектура, живопис, скулптура, музика и танц.

За Пайк лазерът е най-бързата и най-мощна среда за предаване на данни и светлина и това означава безкрайни възможности за изкуство и технология. Лазери, видео, телевизори, CRT-и, магнити, свещи и дори луната, тези медии са другите имена на Пайк. Той комбинира технологии заедно, за да наруши потока на времето, така че да можем да живеем не само в бъдещето, но и в миналото, в много видове минало. 
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!