НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Музеите се отказват от NFT – в Италия спряха производството на криптокопия на шедьоври (30.09.2022)

Ще продължат ли големите музеи в света да превръщат своите шедьоври в NFT, колко печелившо или рисковано е това и каква е разликата между NFT и DAW? Няма категорични отговори, въпреки че Италия вече помоли музеите да забравят тази модна дейност.

 

Най-големите музеи в света започнаха да експериментират с превръщането на своите шедьоври в NFT и след това да ги продават. Британският музей започна да произвежда дигитални пощенски картички (например от „Вълните“ на Хокусай) във връзка с пазара La Collection NFT. През септември 2021 г. Държавният Ермитаж превърна пет картини, включително произведения на Леонардо, Клод Моне, Василий Кандински, в незаменими токени (включително подписа на Михаил Пиотровски) и ги продаде за 32 милиона рубли.

Най-известната сделка беше продажбата за 140 000 евро от галерия Уфици през май 2021 г. на криптокопие на известната Мадона Дони Тондо на Микеланджело, издадено съвместно с миланската компания Cinello. Уфици сключи петгодишен договор с Cinello за дигитализиране на 40 шедьовъра от нейната колекция; следващата по ред трябва да е „Пролетта“ на Ботичели. Имаше и леко объркване на съкращенията: някой говориха изключително за продажбата на NFT (незаменим токен), докато други споменаваха DAW (цифрово произведение на изкуството) - патентована технология, която, както е посочено на уебсайта Cinello, защитава цифровото копие от фалшифициране, кражба и копиране с най-новата криптография.

DAW е физическа съвкупност от екран в реален размер с вграден микрокомпютър, който съхранява дигитализираната работа в най-висока резолюция, и точно копие на рамката на оригинала, ръчно изработена от флорентински занаятчии. С една дума, ако окачите DAW в тъмен ъгъл на хола, тогава ефектът "като в Уфици" е гарантиран.

Първата клиентка била жителка на Рим, която решила да зарадва съпруга си, голям почитател на Микеланджело, за 60-ия му рожден ден. Приходите бяха разделени поравно от Уфици и компанията, а Ботичели все още не е дигитализиран. Пионерското навлизане на Уфици в дигиталната вселена на бързо се удави в потопа от новини за „NFT-зацията“ на корици на списания, палестинска земя и малинови сладкиши.

В своя статия Джейсън Бейли, нарече пускането на NFT, базирани на музейни колекции, „дигитално деаксесиониране“ (премахване на част от музей или библиотечна колекция) и призова музеите да не използват технология, която не разбират напълно. Основният аргумент на статията е следният: въпреки че музейните NFT изглеждат нищо повече от цифрови пощенски картички, не трябва да се забравя, че те потвърждават собствеността върху цифров актив или цифрово копие на произведение. Оказва се, че в дигиталната метавселена, където всички ние рано или късно трябва да се окажем, единствената версия на Дони Мадона (ако бъде пусната във формат NFT) ще виси над дигиталната камина на семейство колекционери от Рим, а не в Галерия Уфици.

През февруари 2022 г. се откри изложбата „Възпяване на историята на изкуството. От Леонардо да Винчи до Модилиани”, съвместен проект на галерия Unit и Cinello. Това беше селекция от шест дигитализирани италиански шедьовъра - отново на екрани със същия размер като оригинала, отново във флорентински рамки - от четири музея: Уфици, Пинакотека Брера, Амброзианската библиотека и Палацо дела Пилота в Парма. Тя трябваше да привлече „фундаментално нова аудитория“ от млади хора и да създаде „допълнителен източник на доходи“ за институциите, засегнати от пандемията. Произведения на Леонардо, Караваджо, Рафаело, Амедео Модилиани и Франческо Хайез (The Kiss, 1896) могат да бъдат закупени за суми, вариращи от £100 000 до £500 000; Компанията обеща да дари 50% от нетната печалба от продажбите на музея, където се съхранява оригиналът.

Изглежда, че истинската задача е да се легитимират музейните NFT и да се създаде търсене на нов продукт (в прессъобщението се казва, че Unit планира да проведе още две изложби в същия формат). Във видео тийзъра директорите на италианските музеи не можаха да намерят точните думи, за да опишат защо животът с екран в рамка трябва да бъде уникално изживяване за колекционера, а изложбата беше открита с дискусия за „бързата еволюция на дигиталното изкуство. " Тя беше модерирана от ветерана на пазара на изкуството и редактор на The Art Newspaper, Джорджина Адамс. Някой твърде предсказуемо заяви, че цифровата версия на шедьовър е по-добра от оригинала, което силно развълнува Джорджина Адамс, която се чудеше защо копие на Модилиани е по-евтино от копие на Леонардо, защото това са просто копия в същия формат и защо младите хора ще ходят да гледат екраните в златни рамки, а не в Националната галерия да гледат истинския Караваджо. Цифровите копия обаче бяха търсени, пет бяха продадени в първия ден. Изложбата получи положителни отзиви в пресата.

През май 2022 г. галерия Уфици разкри подробностите за сделката с Cinello, която провокира сериозен дебат за това кой сега притежава националните шедьоври и правата да ги използва в метавселената и колко защитени са музеите в Прекрасния нов свят. Първият, който повдигна неудобни въпроси, беше италианският вестник La Repubblica; по-късно телевизионното шоу Hyenas предприе подробно разследване.

Както се оказа, италианското министерство на културата постави под въпрос честността на сделката: Уфици получи 50% от нетната печалба, а не от цялата сума на сделката, която възлизаше на 240 000 евро, 100 000 евро отидоха за покриване на разходите на Cinello. През май 2021 г., веднага след продажбата на дигиталния Микеланджело, министерството поиска от директорите на музеите да се въздържат от подписване на договори за дигитализиране на произведения. Това писмо стана известно едва сега, благодарение на скандала с Уфици. През май 2022 г. министерството издаде заповед да не се подновяват вече подписаните договори. Мненията на директорите на Уфици – Ейке Шмид и на Cinello - ФранкоЛоси се различават както по отношение на продажбата на предишни дигитализирани (преди изтичането на договора) произведения, така и по отношение на бъдещата възможност на музея да прави и продава NFT от вече дигитализирани произведения.

 

И накрая, последният препъникамък е собствеността върху цифровото копие в метавселената, тъй като NFT служи като сертификат за собственост в дигиталния свят. Cinello настоява, че не пускат NFT, а произвеждат DAW - всяко споменаване на токени и дори регистрация на произведения в блокчейна изчезна от уебсайта им. Въпреки че в старата версия на уебсайта на компанията, в прессъобщения на Unit можете да намерите информация, че NFT се пускат с всяко копие. В момента уебсайтът на Cinello посочва, че NFT за закупени DAW се създават само по искане на купувача. Сега Cinello работи по-скоро като галерия, отколкото като пазар: произведенията нямат цени или брой налични копия и за да закупите DAW, трябва да се свържете с представителите на компанията. Не може да се разбере кои от произведенията са закупени от сайта.

Интересна подробност: съдейки по доклада на Hyenas, от 2017 г. в коридора на италианското Министерство на културата виси един от първите DAW - Персей и Андромеда от Пиеро ди Козимо от Уфици, който беше изключен поради скандала. Cinello вече е дигитализирал стотици произведения от 11 италиански музея и съдейки по едногодишното забавяне на министерството, което обеща да събере комисия и да издаде правила за дигитализация на произведенията, обещаните директиви ще трябва да почакат дълго време

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!