НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
MAXXI открива първата европейска ретроспектива, посветена на живописта на Боб Дилън (30.12.2022)
 Изложбата Bob Dylan: Retrospectrum, курирана от Шай Байтел, беше открита на 16 декември в MAXXI Националния музей за изкуства на XXI век, Рим. Това е първата европейска ретроспектива, посветена на визуалните произведения на една от най-важните икони на световната съвременна култура.

След като беше представена в MAM в Шанхай и Patricia & Phillip Frost Art Museum в Маями, изложбата сега е в Рим във версия, напълно преработена, за да взаимодейства с динамичните, футуристични пространства на MAXXI, дело на Заха Хадид.

Изложени са над 100 произведения, включително картини, акварели, рисунки с мастило и графит, метални скулптури и видео материали, обхващащи повече от 50 години творческа дейност на Боб Дилън.

Боб Дилън каза: „Радостно е да науча, че моите визуални творби ще бъдат изложени в MAXXI в Рим, един наистина страхотен музей в един от най-красивите и вдъхновяващи градове в света. Тази изложба има за цел да предостави перспективи, които разглеждат човешкото състояние и изследват мистериите на живота, които продължават да ни оставят в недоумение. Тя е много различна от моята музика, разбира се, но също толкова целенасочена в своето намерение”.

Изложените творби подчертават мотивите, които винаги са били част от въображението на Дилън като музикант и които също се завръщат в картините му под формата на рисунки и цветове.

Както самият той пише в каталога на изложбата (куриран от Шай Баител и публикуван от Skira), неговите визуални произведения разказват „американския пейзаж – как го виждате, докато кръстосвате земята и го виждате за това, което си струва. Да останеш извън мейнстрийма и да пътуваш по затънтените пътища, стил на свободен роден”. Огромни метрополиси, безплодни, безкрайни пейзажи, железопътни линии, открити пътища, коли, камиони, бензинови помпи, мотели, бараки, барове, магазини, задни дворове, билбордове, неонови знаци: както в своите песни и стихове, Дилън прави дълбините на САЩ поетичен в картините си. „Избрах изображения заради значението, което имат за мен“, пише той. „Тези картини са до момента реалистични – архаични, най-статични, но треперещи на вид. Те са светът, който виждам или избирам да видя, или да бъда част от него, или да получа достъп до него. Това обаче е мое дело”.

„Тази изложба, обхващаща кариерата, демонстрира уникалния подход на Боб Дилън към визуалното изкуство и владеенето на живопис, рисунка и скулптура. Той предоставя специална възможност да видите творческото пътуване на Дилън във времето и на различни места, включително стъпалата на римския Пиаца ди Спаня, запечатани в представената творба „Когато рисувам своя шедьовър“, добави кураторът Шай Баител.

По случая националната публична колекция на MAXXI е обогатена с творба на Дилън. Това произведение е създадено около известната песен от 1965 г. Subterranean Homesick Blues, която включва първия (и може би най-известния) музикален видеоклип в историята. В него Дилън пуска в ритъма на музиката поредица от листове хартия с текста на песента, написан предишната вечер от група приятели.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!