НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Художествени изложби, за които си струва да пътувате в Европа тази година, от надуваемите лодки на Яйои Кусама до най-голямата експозиция на Вермеер (06.01.2023)
 „Климт. Вдъхновен от Ван Гог, Роден, Матис…”

Белведере, Виена

3 февруари—29 май 2023 г

 

През 2015 г. Белведере във Виена и Музеят на Ван Гог в Амстердам предприеха съвместно пътуване с цел да открият кои произведения може да са повлияли на виенския модерен художник Густав Климт, за да проследят как точно модерното изкуство пристига във Виена през началото на века. От големи изложби до по-малки частни колекции, изследователите се заравят дълбоко в историята и препратките, за да проследят стъпките на Климт. Тази изложба през 2023 г. трябва да бъде завладяващ резултат от този съвместен изследователски проект; планира се да включва около 90 картини, рисунки и скулптури на Климт, заедно с творби на художници като Моне, Роден, ван Гог и Матис, които го вдъхновяват. Изложбата отбелязва 300-годишнината на Белведере.

 

Вермеер

Rijksmuseum, Амстердам

10 февруари—4 юни

Вероятно една от най-вълнуващите изложби през 2023 г. не само за любителите на изкуството, но и за широката публика, тази изложба е обявена за най-голямата витрина на Йоханес Вермеер и трябва да събере най-малко 28 емблематични картини на холандския майстор от цял свят под един покрив; Girl Interrupted at Her Music, Officer и Laughing Girl, и Mistress and Maid дадени назаем от Frick Collection, Ню Йорк, ще бъдат показани за първи път заедно извън Ню Йорк от един век. Те се присъединяват към „Момичето с перлена обица“, заето от Маурицхейс, Хага, и четири шедьовъра от колекцията на Rijksmuseum.

 

Постигане на звездите. От Маурицио Кателан до Линет Ядом-Боакие

Палацо Строци, Флоренция

4 март – 18 юни 2023 г

От откриването на своята фондация с нестопанска цел през 1995 г. в северния италиански град Торино, мега-колекционерът Патриция Сандрето Ребаденго ръководи и продължава да развива една от най-престижните публични колекции в страната, разширявайки се до Мадрид през 2017 г. Сега, историческата Palazzo Strozzi във Флоренция ще бъде сцената за селекция от акценти от нейната колекция. Тя ще включва някои от най-големите имена в съвременното изкуство, включително Маурицио Кателан – известен с Comedian, банан, залепен на стена в Art Basel Miami Beach през 2019 г., южноафриканският художник Уилям Кентридж и художничката Линет Ядом- Боакие, както и големи звезди на YBA като Деймиън Хърст и Сара Лукас.

 

Яйои Кусама: Ти, аз и балоните

Factory International, Манчестър

29 юни—28 август 2023 г

„Ти, аз и балоните“, първата голяма завладяваща изложба, посветена на надуваемите произведения на Яйои Кусама, ще бъде основната експозиция за Factory International, дългоочакваната нова културна забележителност, която ще бъде открита в Манчестър, Обединеното кралство през юни.

Разпростирайки се на 143 698 квадратни метра, новото пространство, проектирано от всепризнатата архитектурна фирма OMA, е най-големият публично финансиран национален културен проект, открит в Обединеното кралство след Tate Modern през 2000 г. Инсталацията на Кусама ще включва мащабни произведения, които проследяват практиката на художника в надуваемото изкуство — това обещава да бъде основна атракция както за любителите на изкуството, така и за широката публика.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!