НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Musée d'Orsay купува шедьовър на Кайбот за 43 милиона евро (10.02.2023)
 Догодина картината „Гребец с цилиндър“, закупена с грант от LVMH, тръгва на турне във Франция 

Musee d'Orsay в Париж се сдоби с изключителна картина на импресиониста Гюстав Кайбот благодарение на финансовата подкрепа на фонда LVMH, който плати 43 милиона евро (46,7 милиона долара) за творбата. В същото време, според вестник Le Monde, годишният бюджет на музея за нови придобивания е около € 3 млн. От края на януари Гребец с цилиндър (около 1877-1878) е изложен в парижкия музей .

Жан-Пол Клавери, филантропски съветник на колекционера и президент на LVMH Бернар Арно, каза пред Washington Post, че картината, продадена от потомците на Кайбот, е един от последните шедьоври на импресионизма, които все още са в частни ръце.

Френското министерство на културата обяви, че през следващата година платното ще тръгне на турне из страната в чест на 150-годишнината на импресионизма (първата изложба на импресионистите е открита през 1874 г. в Париж на бул. Капуцини, 35).

„Две дузини музеи във Франция ще покажат и други произведения на импресионизма от колекцията на Musee d'Orsay“, добавиха от отдела. А през 2024 г. Musée d'Orsay планира да проведе голяма самостоятелна изложба на Кайбот.

През 2020 г. тогавашният министър на културата на Франция Франк Ристер присъди на картината статут на национално богатство. Неговият наследник Рима Абдул-Малак каза в прессъобщение, че "това е първата инициатива от този вид, организирана за произведение, признато за национално богатство".

„Гребец с цилиндър“ (около 1877-1878)
„Гребец с цилиндър“ (около 1877-1878)
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!