НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Наклонената кула в Пиза стана по-права (24.02.2023)
 Международният комитет за опазване на кулата потвърди, че рискованата работа, предприета през 90-те години на миналия век за намаляване на наклона на паметника, се е изплатила: кулата е стабилна и ъгълът й на наклон дори е намалял в сравнение с първоначалното й състояние.

Днес, почти 850 години след началото на строителството, Наклонената кула в Пиза, която е един от четирите архитектурни елемента на ансамбъла на катедралата на Пиаца деи Мираколи, стои малко по-изправена от преди.

Първият камък на камбанарията в Пиза е положен на 9 август 1173 г., но изграждането на 56-метровата конструкция е завършено едва през 1350 г. и по това време, в резултат на слягане на основата, тя стои под наклон от около 2,5 градуса. Вече са правени по-ранни опити за премахване на наклона, по-специално през 1911 г. и 1938 г., но проблемът продължава да се влошава. До началото на 90-те години наклонът на кулата беше 5,5 градуса, или около 5 м от перпендикуляра. Тогава италианските власти решиха да затворят достъпа до обекта за широката публика и да финансират работата по стабилизирането му. Входът е отворен отново едва през 2001 г.

За да се предотврати по-нататъшно увеличаване на наклона, през 1993 г. беше създаден Международен комитет за опазване на кулата, председателстван от професора по инженерство от Политехническия университет в Торино Микеле Джамелковски и под техническото ръководство на професора по инженерство в Кралския колеж в Лондон Джон Берланд.

Въпреки мрачните прогнози на някои експерти, комисията реши да приложи плана, предложен от Берланд. От северната страна са изкопани няколко тунела под основата на кулата и е извадено малко количество пръст, което е позволило незабелязано да се изреже склонът. Постепенно наклонът е намален и кулата се връща в същото положение, в което е била в началото на 19 век. Това се постига без намеса в самата зидария.

В края на 2022 г. комисията се събра отново за конференция в Пиза, за да обсъди ефективността на предприетите мерки за стабилизиране на кулата. Сега състоянието й се счита за стабилно, но тя остава уязвима, особено в лицето на екстремни метеорологични явления. По-специално проливните дъждове в Пиза през 2017 г. предизвикаха опасения, че кулата ще продължи да се накланя или дори да падне. Въпреки че днес е по-стабилна от преди, възможно е скоро да се наложи нова спасителна операция.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!