НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Колекцията на Фреди Меркюри разби очакванията на Sotheby’s (08.09.2023)
След едно от най-наситените предварителни представяния на аукцион в новата история, вечерната разпродажба на личните съкровища на Фреди Меркюри в Sotheby’s в Лондон изпълни – в по-голямата си част – усещането за драма и изненада, които свързваме и със самия човек и артист. Надминавайки оценката си преди продажбата от £4,8m-£7,2m до общо £12,2m, търгът беше доказателство както за трайната привлекателност на фронтмена на Queen, така и за силата на личността на днешния пазар на изкуство.

Предлаганите 59 лота представляват крем де ла крем на колекцията от дома на Меркюри в Кенсингтън, Garden Lodge, който той е завещал на приятелката си Мери Остин. В навечерието на вчерашната разпродажба всичко беше изложено в експозиция в Sotheby’s, която привлече удивителните 140 000 посетители само за един месец, като през по-голямата част от това време около сградата се виеха опашки. Само вечерната разпродажба в сряда – част от поредица от търгове на живо и онлайн, които ще приключат на 13 септември – привлече 2000 регистрации, рекорд в Sotheby’s.

Участниците в търга се бориха 25 минути за градинската врата от къщата в Кенсингтън. Обектът, покрит отгоре надолу с графити - съобщения на феновете, беше продаден на участник в наддаването по телефона за 350 000 британски лири (412 750 британски лири след таксите), далеч надхвърляйки високата оценка от 25 000 британски лири.

Последваха няколко впечатляващи резултата, включително настолна лампа на Тифани „Лили“, която отразява любовта на Меркюри към Арт Нуво и която беше продадена за £48 000 (£60 960 след таксите) срещу предварителна оценка от £12 000. Калъф Fabergé vesta, за който се твърди, че се е намирал в спалнята на Меркюри, се представи още по-впечатляващо - 75 000 британски лири (95 250 британски лири след таксите) на онлайн купувач.

Портретът на италианския художник Юджийн фон Блаас на жена, театрално позираща с роза, събра само 55 000 паунда (69 850 паунда след хонорари) срещу ниска оценка от 70 000 паунда, докато нежната картина на Джеймс-Жак-Жозеф Тисо на неговата любовница Катлийн Нютън – последното произведение на изкуството, купено от Меркюри, падна под най-ниската си оценка от £400 000, за да бъде продадено на онлайн наддавач за £380 000 (£482 600 след таксите).

Бурни аплодисменти отекнаха из стаята, когато колекционер в залата се сдоби с параван от периода Showa - един на няколкото обекта, свидетелстващи за любовта на Меркюри към японската култура - за £150 000 (£190 500) срещу висока оценка от £12 000.

Впечатляващ отпечатък от дървени блокове от Утагава Хирошиге също се превърна в акцент на вечерта. Внезапен дъжд над моста Шин-Охаши и Атаке (период Едо, 19-ти век) изобразява дъжд, обливащ пешеходците, пресичащи мост. Това е произведение, силно ценено от Меркюри и чудесен пример за творчеството на Хирошиге, което вдъхновява Винсент ван Гог наред с други. Отпечатъкът беше продаден за 230 000 паунда (292 100 паунда след такси) срещу висока оценка от 50 000 паунда.

Може би не е изненадващо обаче, че най-вълнуващите битки бяха за онези предмети, които Меркюри бе докоснал, хванал и танцувал с тях. Имаше ахкания на вълнение, когато неговата сребърна змийска гривна, носена в музикалния видеоклип към хитовата балада Bohemian Rhapsody, скочи над високата си оценка от £9 000, за да бъде продадена за £550 000 (£698 500 след таксите). Горнище и сатенени панталони, носени от фронтмена за обложката на втория албум на Queen, Queen II (той беше продаден за £40 000 или £50 800 след такси) дъщо предизвикаха фурор.

Това наистина беше необичайно карнавална атмосфера за Sotheby's и най-големите овации за нощта бяха за чернова на текст към хита Bohemian Rhapsody, който надхвърли шестцифрената граница, за да бъде продаден за £1,1 милиона (£1,3 милиона след такси, срещу £1,2 m висока оценка). По-рано джубокс Wurlitzer, закупен за кухнята на Меркюри, постигна повече от 20 пъти по-висока от най-ниската си оценка, когато беше придобит от купувач в залата за £320 000 (£406 400 след таксите).

Пианото Yamaha на Меркюри, на което той пише песни, включително Don't Stop Me Now, Somebody to Love и Rhapsody, беше продадено за £1,4 милиона (£1,7 милиона след такси), макар и срещу ниска оценка от £2 милиона. Но върховният момент на вечерта беше, може би, пристигането на короната и наметалото, които Меркюри носи на турнето на Queen's Magic през 1986 г. Плюшеният, кадифен ансамбъл – с имитация на хермелин, злато и бижута – се продаде за £500 000 (£635 000 след таксите) на купувач в залата.

Внезапен дъжд над моста Шин-Охаши и Атаке (период Едо, 19-ти век) от Утагава Хирошиге
Внезапен дъжд над моста Шин-Охаши и Атаке (период Едо, 19-ти век) от Утагава Хирошиге
градинската врата от къщата в Кенсингтън
градинската врата от къщата в Кенсингтън
джубокс Wurlitzer
джубокс Wurlitzer
короната и наметалото, които Меркюри носи на турнето на Queen's Magic през 1986 г.
короната и наметалото, които Меркюри носи на турнето на Queen's Magic през 1986 г.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!