НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Скицникът на Каспар Давид Фридрих, продаден за 1.8 милиона евро, е предложен за добавяне в списъка на националното наследство (01.12.2023)
Тетрадката със скици на Каспар Давид Фридрих от 1804 г., която бе продадена на търг в акционна къща Гризбах днес, е предложена като кандидат за важно национално наследство от държавните културни власти в Берлин.

Решението на Берлин не засяга плановете за продажба, казват от Гризбах. Това обаче означава, че скицникът не може да бъде изнасян извън страната, докато се разглежда за регистрация като важно национално наследство. Очакваната цена на търга бе между 1 и 1,5 милиона евро. В крайна сметка анонимен купувач даде 1.8 милиона евро за един от шестте оцелели скицника на художника.

Скицникът е първият в историята на Фридрих, предлаган за продажба и единственият, който все още е в частна колекция. Известно е, че само шест от около 20-те му скицника са оцелели: четири от тях са в Националния музей в Осло, а друг е в Kupferstichkabinett в Дрезден.

Приятелят на Фридрих, портретистът Георг Фридрих Керстинг, се е сдобил със скицника или по време на живота на художника, или малко след това, според Гризбах. Той остава притежание на семейството му повече от 200 години.

Една от скиците в книгата показва дъб, който се появява отново в три от картините му. Книгата „ще вдъхнови и обогати изследването на най-важния германски романтичен художник“, казва Кристина Грумт, автор на каталог raisonné на рисунките на Фридрих.

Скицникът е показан в Цюрих, Ню Йорк и Берлин преди търга.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!