НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Британски художник преработи „Шифърът на Леонардо“ в „1984“ (01.12.2023)
Дейвид Шригли събра 6000 копия от бестселъра на Дан Браун „Шифърът на Леонардо“("The Da Vinci Code"), за да ги трансформира в антиутопичния роман на Джордж Оруел „1984“, който остава актуален и до днес. Получените книги се продават на цената на произведения на изкуството.

Британският художник Дейвид Шригли демонстрира как се получава 1984 от 6000. За новия си проект „Pulp Fiction“ той събира 6000 копия от известния роман на Дан Браун „Шифърът на Леонардо“, нарязва ги и отпечатва 1250 копия от антиутопичния роман на Джордж Оруел „1984 г.” върху рециклираната хартия.

„Малки фрагменти от оригиналния текст все още могат да бъдат видени на всяка страница“, се казва в уебсайта на художника. Концепцията на проекта се е сформирала през 2017 г. Тогава вниманието на Шригли е привлечено от реклама, която се разпространява в интернет, от прозореца на благотворителен магазин на Oxfam (Суонзи, Великобритания), чиито съставители молят повече да не им носят книгата „Шифърът на Леонардо“: те получавали средно по едно копие на ден. Художникът решава да поеме по обратния път и започва да трупа копия на романа, от които други предпочитат да се отърват. За разлика от някога сензационния, но вече никому ненужен „Шифърът на Леонардо“, романът „1984“, според Дейвид Шригли, остава резонансен и актуален.

Необичайното издание вече се продава в Oxfam: първите 250 копия ще струват 495 паунда, а останалите 1000 ще струват 795 паунда
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!