НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
За края на една дискусия (15.08.2010)
Днес в. „Труд” публикува две статии, посветени на скандала, предизвикан от текста на Лаврен Петров за ментета на неговия дядо Цанко Лавренов. И с това ежедневникът обяви, че слага точка на дискусията.
На линковете можете да прочетете и двете статии – едната от Лаврен, под заглавие Не пренебрегвайте наследниците, а другата  - Противоречията на един експерт от мен, Нада Нешева, журналист,  член на Програмния съвет на www.artprice.bg и един от организаторите на изложбата на artprice.bg "Фалшификати и Оригинали".
На пощата на www.artprice.bg пристигна почти същият текст от Лаврен Петров, който е публикуван в „Труд”. И отговорът би бил почти същият.
След появата на днешните статии във вестника, Лаврен отговори на своя блог със заглавие За коректността
Що се отнася до изложбата "Фалшификати и оргинали",  тя е по-скоро научно и образователно събитие. Няма нищо общо с начина, по който Лаврен Петров хвърли обвинения в медиите и атакува обявените от него за ментета творби на дядо му, Цанко Лавренов. Целта на изложбата е да покаже на хората как се развива експертизата в България. Как се установява автентичността на едно произведение. В повечето големи ретроспективни експозиции в чужбина участват и по няколко фалшификата на разглеждания художник. Цялата история на изкуството е история на съпоставката. Съпоставката с неавтентичните произведения ни дава знания за един автор, които бихме загубили ако художникът не е имал свои имитатори. Тази съпоставка вълнува експертите по големите художници повече от правенето на скандали и обръщането на историята на изкуството в детекстивски роман.
Хората, които изследват творчеството на Леонардо да Винчи и правят изложбите му, не са тези, които четат "Шифърът на Леонардо". Нито пък го пишат. Търсенето на сензационност не подходжа на тези, които искат да бъдат наричани експерти.
www.artprice.bg е информационен, новинарски и напълно безплатен уебсайт. Той не е участник в артпазара и няма намерение да се намесва в него. Изложбата не търси виновници или хора, които волно или неволно предлагат фалшификати. Експозицията се стреми да погледне единствено научно на този феномен.
 
Вестник Труд, 15 август 2010
Вестник Труд, 15 август 2010
Вестник Труд
Вестник Труд
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!