НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Скачат ли цените на отличените с наградата "Търнър" (17.08.2010)
Наградата Търнър, създадена през 1984 г., е вероятно най-престижният приз за млади автори във Велкобритания. Британското определение за „млади” артисти е до 50 години. Както често се случва, заедно със славата и престижа идват и парите. Авторите, получили наградата „Търнър” почти мигновено вдигат цените си. Това покачване зависи и от личността на артиста, неговата способност да рекламира себе си и произведенията си, да се явява често в медиите.

Френският сайт artprice.com публикува десетте най-скъпи произведения на художници, спечелили този приз. На първо място е Деймиън Хърст (1965) и неговата творба „Lullaby Spring” (2002), продадена от Сотбис Лондон за 17,119 млн. долара през 2007 г.

На второ място е „Ангелът на Севера”(1997) от Антъни Гормли (1950). Произведението е откупено за 4,026 млн. долара отново от търг на „Сотбис” Лондон през 2008. На същия аукцион е продадена и творбата, заела трето място за най-скъпа работа на артист, получил наградата „Търнър” – „Без име” (2003) на Аниш Капур (1954).

Четвърти са Гилбърт и Джордж (1942/43) и тяхното произведение „На Нейно Величество” – фотографска инсталация, която е продадена за 3,292 млн. долара от „Кристис”, Лондон на търг на 30 юни 2008. Тази творба държи и най-високата цена, платена за фотография в света. На този аукцион е откупена и „Orgena” (1998) на Крис Офили (1968).

Шестото място е за Малкълм Мърли (1931) и неговото произведение "Кристофор Колумб" (1965), продадено през 2008 от Сотбис Лондон за 847 хил. долара. Десети е Тони Краг (1949) и работата „Бент за ума” (2003) за 210 000 долара през сетпрември 2009.

Това, което прави най-силно впечатлерие, е фактът, че повечето от най-високите цени са достигнати след 2007 г. Според наблюдатели причината за този изключителен скок е изложбата на всички победители в конкурса за за наградата Търнър, организирана от галерия Тейт в началото на 2008.
Деймиън Хърст - „Lullaby Spring”
Деймиън Хърст - „Lullaby Spring”
Антъни Гормли - „Ангелът на Севера”
Антъни Гормли - „Ангелът на Севера”
Аниш Капур - „Без име”
Аниш Капур - „Без име”
Гилбърт и Джордж - „На Нейно Величество”
Гилбърт и Джордж - „На Нейно Величество”
Крис Офили - „Orgena”
Крис Офили - „Orgena”
Малкълм Мърли -
Малкълм Мърли - "Кристофор Колумб"
Рейчъл Уайтред -
Рейчъл Уайтред - "Без име"
Хауърд Ходжкин -
Хауърд Ходжкин - "Къща"
Кийт Тайсън -
Кийт Тайсън - "Nature Painting (red)"
Тони Краг - „Бент за ума”
Тони Краг - „Бент за ума”
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!