НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Душата и тялото на Ренесанса и Барока в един салон (18.08.2010)
С мото „Тялото и Душата - 12 ренесансови и барокови шедьоври” двама известни изкуствоведи откриват уникална изложба в Нюйоркската галерия „Moretti Fine Art”.
 
От 21 октомври до 19 ноември 2010 в салона ще бъдат събрани за първи път на едно място творби на някои от най-добрите майстори на Ренесанса и Барока.
 
„Качествена ренесансова скулптура все още се среща на пазара и ако човек е упорит ще се снабди с колекция на музейно ниво”, казва Андрю Батърфилд, един от двамата куратори на експозицията. Неговият колега, Фабрицио Морети, е собственик на галерията, в която е подредена изложбата.
 
Произведенията в нея включват автори като Верокио /учителят на Леонардо да Винчи/, Ричио и Алгарди. Творбите комбинират идеализация и натуралност на формата, интензивност и дълбочина на изказа. Авторите се стремят не просто да хванат вниманието на публиката, но и вътрешния живот на фигурите, които представят. Затова и заглавието е „Тялото и Душата”. Гамата от представените чувства е огромна – от спокойствието и хармонията, през божествената любов до страха и ужаса на Медузата на Верокио – една демонстрация на терора на боговете на Олимп.
 
Според Морети всяко произведение е избрано заради неговата уникалност и историческа значимост.
 
По-важните творби в изложбата са:

Скулптурата с човешки размери - Мадона на Андреа Ричио (около 1510г.), която е първата негова работа преоткрита от много години насам и е първата му творба на пазара изработена от глина.
„Това е скулптура, която притежава невероятна сила. Сякаш е „Мадоната” на Белини, но в триизмерен вариант”, споделя Батърфилд.

Още един шедьовър е и глинената статуя Милосърдие (около 1510г.) на смятания за водещ скулптор на ХVI век след Микеланджело - Джакопо Сансовино. Нито една негова работа не е показвана досега нито пък е била притежание на музей от 1931г досега. Сансовино е силно повлиян от живописта на Рафаело. Това може да се усети по изключително грациозната поза на фигурата и елегантите драперии. Моделите на Сансовино са едни от първите, които са били притежание на нечии колекции, както от високопоставени личности, така и от други творци. Оцелели са само 8 негови скулптури и останалите 7 са част от световни музейни колекции.

Андреа дел Верокио е представен с глинен релеф Медуза (около 1480), който е първата му работа открита за 25 години. „С наситената се изразителност и свежестта на моделиране, това е една от най-мощните скулптури от Ренесанса в Северна Америка”, казва Морети.

Силен представител на бароковите скулптури е Алегория, Модел за Катафалката на Карло Барберини (1630г.) на Алесандро Алгарди. Поръчана от Папа Урбан VIII и изработена под ръководството на Джанлоренцо Бернини, (който е бил и „мозъкът” на проекта), тази творба служела за погребален паметник на брата на папата – Карло Барберини. Според Батърфилд това е най-важната барокова глинена скулптура открита след модела на Бернини за „Fountain of the Moor” станала притежание на музея Кимбел през 2004г.
Медуза, релеф на Верокио, ок.1480г.
Медуза, релеф на Верокио, ок.1480г.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!