НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Произведения на оп арт иконата, Бриджит Райли, ще бъдат представени в Националната галерия в Лондон (19.11.2010)
Изложбата ще се открие на 24-ти ноември 2010г. и ще продължи до 22-ри май 2011г. Това е един от редките прецеденти в историята на Националната галерия в Лондон. Колекцията на тази галерия се състои от шедьоври на европейското изкуство – от ХIII до XIX век. С цел да се подобри посещаемостта на галерията и да се смъкне възрастовата граница на под 40 години, галерията започва да провежда ежегодни изложби, на които са поканени съвременни художници. Тази година, тази почетна покана е отправена към „дамата на оп арта” Бриджит Райли.
 
Бриджит Райли е родена в Лондон през 1931г. и става известна през 60-те години. Тогава, заедно с редица други художници правят своя изложба в МоМА под заглавие „Чувствителното око” (The Responsive Eye). От този момент нататък оп арта става течение със световно признание и популярност. По своята същност „оп арта” (optical art – оптическо изкуство) е визуално изкуство, при който най-важния принцип е взаимодействието между плоскостта на картината и оптичната илюзия.
 
Изложбата й в Националната галерия ще се концентрира върху най-скорошните й произведения. Две от платната на Райли ще бъдат изпълнени директно върху стената на галерията. Те носят заглавието „Композиция с кръгове 7” и „Аркадия”, като последната е създадена през 2008г., но ще бъде изпълнена и във вид на стенна живопис.
 
За самата нея, Националната галерия заема особено място в творческата й кариера. Многократно се обръща за вдъхновение именно към ненадмината колекция от кавалетна живопис, като се учи от начина по който майсторите използват цвета и линията. На изложбата ще присъства копие, което ор арт художничката прави на Ян ван Ейк и „Портрет на мъж с тюрбан”. По нейно желание, ще бъдат изложени и други произведения от колекцията на галерията като „Въвеждане на култа към Кибела в Рим” (Introduction of the Cult of Cybele to Rome) от Андреа Мантеня (Andrea Mantegna), „Света Екатерина Александрийска” от Рафаел и три произведения на Жорж Сьора.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!