НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Сока на Джумекс (18.01.2010)

През последните две десетилетия Мексико Сити се наложи като играч на съвременната  международната арт сцена с артистите си от световна класа, модерните си галерии и заможните колекционери, от които най-важен е магната Елуженио Лопез. Разположена в неговата семейна фабрика за сок Джумекс, непосредствено до столицата, колекцията на Лопес е уникално съчетание на всепризнати местни и международни таланти от Габриел Ороско до Анди Уорхол. Тази колекция няма еквивалент в Латинска Америка.

 

Първата досега щатска изложба на творби от колекцията, озаглавена “От тук на къде” стартира на 14 март в Маямския Bass museum и ще бъде акцент на градския зимен културен сезон. Организирана в четири основни направления - градска антропология, артистични профили, изкуство с текстове и изкуство в самото изкуство - изложбата предлага всичко от конвенционални картини и рисунки до светещи неонови текстове и инсталации и е необичайна за музея, който обикновено представя известни европейски картини,  скулптури и гоблени в  гладкия, проектиран от Арата Исозаки павилион.

 

С важни имена като Даниел Гузман, Абрахам Крузвилегас, Жорж Мендез Блейк и Ороско, заемащи централно място в изложбата, композицията е преобладаващо мексиканска. Но със съчетаването на тези таланти с международните съвременници - от Джени Холзер до Пол Маккартни, Кели Уолкар и Джеф Кунс, музеят “успява да построи мост между различните творчески култури”, споделя Изпълнителния Директор и Главен Куратор Силвия Карман Кубина. Резултатът, казва тя, е “един много вълнуващ диалог между миналото и бъдещето”.

 

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!