НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Кой ще бъде новият директор на Тейт Бритън след скандалното напускане на Пенелопе Къртис (04.08.2015)
 Алекс Фаркърсън, директорът на Галерията за съвременно изкуство в Нотингам (Nottingham Contemporary) ще бъде назначен за директор на Тейт Бритън (Tate Britain) в Лондон. Той ще поеме поста от Пенелопе Къртис, която предсрочно напусна галерията, поради недоволството на британската критика. Прочетете повече за скандала тук.

От тази есен, Къртис ще бъде директор в частен музей в Португалия.  Алекс Фаркърсън е директор на Галерията за съвременно изкуство в Нотингам от  2007 г., насам. Той е организирал няколко изложби, сред които „Кафу: Хаити, изкуство и вуду” през 2012 г., както и самостоятелни изложби, посветени на Дейвид Хокни, Франсис Старк, и Уаел Шауки. Тази година, той организира и амбициозна съвместна изложба с Тейт Ливърпул, озаглавена  „Глен Лайгън: Сблъсък и противоречие”. Под неговото ръководство, галерията в Нотингам е привлякла почти 200 000 посетители за финансовата 2014-2015 година.

Преди Нотингам,  Фаркърсън е бил директор на галерии в Ексетър и вече несъществуващият Центъра за визуални изкуства в Кардиф. Той също е и водил лекции по Куриране на съвременно изкуство на студенти магистърска степен в Кралския колеж по изкуствата в Лондон в периода 2001 – 2007 г. Бил е и куратор на „British Art Show 6” през 2005 г., както и член на Комисията на Съвета за придобиване на произведения на изкуството. 

Арт критикът от „The Observer”, Лаура Къминг, сподели в Туитър, че Фаркърсън е „страхотен куратор, критик и поема рискове ... в името на доброто, ново бъдеще”.

Аржентинският художник Пабло Бронщайн, който е работил с Фаркърсън, сподели: „той има изключителна страст към изкуство от почти всеки период, и когато разговарях с него, имах чувството, че по-скоро говоря с колега художник, отколкото с типичен изкуствовед”.

Къртис, която стана директор на Тейт Бритън през 2010 г., ръководеше обновяването на музея на стойност от £ 45 милиона. Тя организира и множество изложби по време на мандата си, сред които и скорошната изложба „Победоносна скулптура”, която предизвика гнева на някои критици. Прочетете повече за други изложби, организирани в Тейт Бритън под нейното ръководство тук

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!