НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Постоянен дом за модерното арабско изкуство в Катар (07.11.2014)
Музеят за модерно изкуство „Mathaf“ в Доха, Катар, откри нова постоянна изложба с творби, част от фонда на институцията, съдържащ 8000 произведения. Всички те са част от частната колекция на Н. Пр. Шейх Хасан бин Мохамед бин Али Ал Тани, основател и покровител на „Mathaf“, който е събирал своята колекция през последните 25 години. Новата експозиция носи недвусмисленото заглавие „Колекция Матхаф: Обобщение, част 1”, с включени творби от Катар, Иран, Турция, както и от други региони, исторически свързани с Арабския полуостров. Сред представените художници са Фарад Белкаиа, Салман Ал Мали, Ибрахим ел-Салаи и Ясим Заини.

"Това е една от най-истинските частни меценатски инициативи в района на Персийския залив, като е и може би най-важната по рода си и обхваща широк кръг от произведения. Колекцията е уникална, защото в нея основните творби на художници от целия регион са обединени под един покрив”, казва Хосеин Амарсадеги, редактор на изданието „Art & Patronage: the Middle East”.

„Mathaf“ предопределя проекта “Гугенхайм Абу Даби“, който се забави (музеят на остров Садиат трябва да отвори врати през 2017 г.). Неизбежно ще се появят нови колекции, включително тази на „Гугенхайм“, следвайки инициативата на Шейх Хасан Ал Тани и по този начин, някои от най-добрите творби ще бъдат извън техния сегашен обсег”, споделя Амарсадеги. Повече информация за остров Садиат можете да намерите тук.

„Mathaf“, който се управлява от Музейните власти на Катар, е основан през 2010 г. „Това беше лична мисия на Н. Пр. Шейх Хасан Ал Тани да изгради колекция, която подчертава значението на арабското изкуство и ще се превърне в обществен ресурс”, се казва на уебсайта на музея. Повече информация за „Mathaf“ можете да намерите тук.

Абдела Кароум, директор на „Mathaf“, споделя: „Чрез тази изложба, ние се стремим да се позиционираме, както и да придадем стойност на модерното и съвременно изкуство през ХХ век. Осигуряваме множество входни точки към колекцията, чрез художествено изследване, пресъздаване на исторически моменти и естетически експерименти върху идеята за арабската модерност“. 

Jassim Zaini, The Bicycle Passenger, c. 1960
Jassim Zaini, The Bicycle Passenger, c. 1960
Mathaf
Mathaf
Mathaf
Mathaf
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!