НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Тъмната страна на Хенри Мур в Тейт Британ (25.02.2010)
150 произведения на един от най-великите британски артисти Хенри Мур събира Лондонската галерия Тейт, от 24 февруари до 15 август 2010. Това е най-голямата изложба на гениалния скулптор правена някога в света. Експозицията включва каменни и бронзови произведения, дърворезби и рисунки.
Творбите на Мур се раждат от бурната политическа и естетическа история на ХХ век. Влияние върху тях оказват травмата от войната, новите идеи за сексуалността, сюрреализмът и възроденият интерес към първобитното изкуство.
Още съвсем млад Мур се отказва от западната традиция в изкуството и „закостенелите” според него виждания на академичните преподаватели. Методът му се състои в това да работи директно с материала, като извайва от него абстракции, наподобяващи човешкото тяло. Тази експозиция застъпва темите, които най-често вдъхновяват Мур ¬- полегналата фигура, фигурите на майка и дете, абстрактни композиции и рисунки, създадени на един дъх по време на бомбардировките.

Полегнали фигури

Една от най-вълнуващите части в изложбата са емблематичните за мир полегнали човешки фигури, издялани от бряст. Това е най-големият брой произведения на Мур с този мотив събирани някога на едно място и тук за първи път може да се проследи начинът, по който Мур творчески развива една и съща тема по време на целия си живот.

Майка с дете

Една от най-известните теми, вълнували Хенри Мур, е Майка с Дете. Изложбата в Тейт Британ се стреми да покрие напълно обсебването на скулптора от тази тема. Връзката между майката и детето, вълнувала автора през целия му живот, стига до някои от най-тъмните ъгли на човешкото съзнание. За първи път тази изложба акцентира именно на тези непознати страни от творчеството на Мур.

Сексуалност и психоанализа

Други, по-малко известни мотиви от творчеството на Мур като сексуалността, психоанализата и примитивното изкуство са събрани в изложбата.

Mур и бомбардировките

Заедно с абстрактните скулптури в изложбата са показани и произведения на Мур от времето, когато документира Втората Световна Война. Уловили крехкостта и страданието на хората, лежащи по земята след бомбардировка, тези произведения показват начина, по който войната се превръща в експлоатация върху психиката и емоционалността на хората живеещи в бомбардираните градове.


Майка с дете
Майка с дете
Майка с дете
Майка с дете
Полегнала фигура
Полегнала фигура
Рисунка
Рисунка
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!