НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Огромна глава на известния фараон Аменхотеп III беше открита в Египет (08.03.2010)
Археолози откриха в Кайро огромна, червена, гранитна глава на един от най-известните египетски фараони, управлявал преди около 3,400 години.

Главата на Аменхотеп III, която е с височината на човек, бе изкопана от руините на погребалния храм на фараона, намиращ се южно от Луксор.

Ръководителят на експедицията, който намира главата, я описва като най-добре запазената скулптура на лицето на Аменхотеп III, откривана някога.

"Другите статуи винаги са имали по нещо разбито: върха на носа или пък лицето е ерозирало,” каза д-р Хоуринг Соурузиян, който е ръководил на европейско-египетската експедиция от 1999 г. насам. "Но тук, от върха на короната до брадичката, всичко е много красиво издълбано и полирано, нищо не е повредено."

Главата е част от по-голяма статуя намерена преди няколко години. Според думите на Соурузиян, тя скоро ще бъде свързана с частите на тялото, плоча, и церемониална брада,.

Аменхотеп III, който е дядо на известното момче-фараон Тутанкамон, е управлявал от 1387-1348 г. пр. Хр, в разгара на Новото царство на Египет, като е контролирал огромна империя, простираща се на юг от Нубия до Сирия на север.

За фараона Соуруизиян разказва, че е бил известен с извеждането на Египет до върха на древните цивилизации, когато мирът и луксът са преобладавали в кралството. По време на този период, майсторите също са усъвършенствали своите артистични техники, което може да обясни симетричните черти на откритата глава.

Масивният погребален храм на Аменхотеп III до голяма степен е разрушен, вероятно от наводнения. Въпреки това, експедицията откри богатство от артефакти и скулптури, погребани под руините, включително две статуи на Аменхотеп, изработени от черен гранит.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!