НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложби в Бобур (12.03.2010)
От 17.02. до 24.05. 2010 г. центърът „Помпиду”в парижкия квартал Бобур предлага пространство на две експозиции, които поставят в съседство проектите на един от майсторите на съвременния дизайн и колажите на изявен постмодерен художник.

Роден през 1967 г., Патрик Жуен е един от водещите френски дизайнери, чиято слава далеч надхвърля границите на родината му.

През 1999 г. основава дизайнерска агенция с предмет на дейност в различни полета: индустриален дизайн, сценография, архитектура, домакински уреди и мебели.

Изложбата „Патрик Жуен – същността на дизайна”, подредена в тясно сътрудничество със самия дизайнер и неговия екип, включва двайсетина емблематични проекта.

Проявата има за цел да хвърли светлина върху работните етапи, през които преминава създаването на един дизайнерски проект.

Зрителите имат възможност да се запознаят с кухнята на дизайна, тъй като пред тях са изложени не само завършените продукти, а и скици, текстове, мостри и макети.

Другата експозиция извежда една малко позната страна от творчеството на известния с псевдонима Еро исландец Гудмундур Гудмундсон (1932-).

Изложени са 65 колажа, дарени от художника на помещаващия се в центъра „Помпиду” Национален музей за съвременно изкуство. Творбите са създадени в периода от 1958 г. до днес.

Исландецът привнася в колажите си разнородни изрезки и предмети: изрязани лица на пластмасови манекени, фотографии от вестници и списания, обективи на фотоапарати и дори купета на автомобили.

В този постмодерен свят в съседство се появяват американски комикси, руски, кубински и китайски пропагандни образи, и изрязани репродукции на класически картини.

Изкуството на Еро има ясно изразена политическа насоченост: някои от колажите му са неприкрита критика на войната във Виетнам и Ирак. Сред любимите му теми е и завладяването на космоса.

В тези творби образите на космонавти са наредени до одалиските на Енгър.


Erro
Erro "Rock and Role"
Проект на Патрик Жуен
Проект на Патрик Жуен
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!