НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Кристис срещу Сотбис – кой продаде най-скъпите творби за 2009 (17.03.2010)
Въпреки че през 2009 годишните продажби паднаха с една трета, това определено беше годината на Кристис.

Частната аукционна къща притежание на билионера Франсоа Пино успя да продаде четири от петте най-скъпи творби за годината и седем от топ десет.

Два бяха връхните мигове на агенцията. Абсолютно успешната продажба през февруари в Париж на колекцията на Ив Сен Лоран и търгът проведен за една малка рисунка с молив на Рафаело, за която бяха взети невероятните 47,9 милиона долара, втората най-висока цена давана някога за картина на Маестрото.

Но въпреки това Сотбис не се отказва от борбата и напредна с бързи темпове след търга с творби на Рафаело.

Една от най-големите находки през 2009 беше по време на седмицата на Импресионизма и Модерното изкуство в Лондон през февруари.

Оригиналната статуетка ”Човекът,който ходи I” на Джакомети успя да се продаде за неочакваните 65 милиона лири, повече от цените, които Сотбис беше поставила на най-скъпите си творби през 2008.

По време на същата седмица пейзаж на Климт стигна 26,9 милиона лири, при първоначална цена от 12-18 милиона лири. Това е и най-високата цена давана някога за негов пейзаж.

През месец май 2010 се очаква един търг от доста високо ниво и двете къщи се бориха цели 4 месеца за това кой да бъде домакин. А това е разпродажбата на вещите на американския колекционер Франсис Ласкер Броуди, който почина през ноември 2009 на преломната възраст от 93 години.

Произведенията включени в този търг са с обща стойност от около 100-150 милиона долара.

Пикасо с „Голо тяло върху поднос на скулптор(Голо тяло, зелени листа и бюст)”е черешката на тортата с очаквания да надмине 80 милиона долара. Творбата представя с ярко сини, зелени и розови цветове любовницата му по това време (1932) Мари Тереза Валтер заспала гола и над нея бюст с главата й стои на пиедестал.

Още един акцент на тази разпродажба е и бюст на Джакомети с наименованието „Голямата глава на Диего” и се очаква да донесе от 25 до 35 милиона долара.
Победител за този търг е Кристис.

Предполага се, че частен дарител е подпомогнал за спечелването над Сотбис. Въпреки тази тежка загуба борбата продължава.


Sotheby's - “L'Homme Qui Marche I”
Sotheby's - “L'Homme Qui Marche I”
Gustav Klimt - Kirche in cassone
Gustav Klimt - Kirche in cassone
Giacometti - Tete de Diego
Giacometti - Tete de Diego
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!