НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Музеят „Метрополитън” в Ню Йорк постави рекорд по посещаемост и се нареди на трето място след Лувъра и Британския музей (31.07.2015)
 Около 6,3 милиона души са посетили музея „Метрополитън” в Ню Йорк през финансовата 2015 г., която приключи на 30 юни, предаде БТА. „Това е абсолютен рекорд от повече от 40 години”, увери директорът на музея Томас Кембъл.

Музеят „Метрополитън” в Ню Йорк е сред най-големите в света и една от главните туристически атракции на града. От юли 2013 г. приема посетители седем дни в седмицата.

Чуждестранните туристи, дошли от 189 страни, са съставлявали 38 на сто от посетителите, а нюйоркчани - 26 на сто, като 41 на сто от тях са от Голям Ню Йорк, обхващащ части от щатите Ню Йорк, Кънектикът и Ню Джърси.

За четвърта поредна година музеят приема над 6 млн. посетители. 20 от експозициите в музея през тази финансова година са били посетени от по над 100 000 души.

Броят на посетителите - 6,3 милиона, е най-голям, откакто музеят започнал да води статистика за посещенията преди повече от 40 години.

Най-посещаваният музей в света е Лувърът в Париж - 9,3 милиона души миналата година, 70 на сто от които чуждестранни туристи.

Музеят “Метрополитън” е основан през 1870 г. от група американски бизнесмени и любители на изкуството (Union League Club of New York). Той е открит за обществеността на 20 февруари 1872 г. Сегашната сграда на Пето авеню 1000 е построена в готически стил от американския архитект Калвърт. Музеят се премества в нея през 1880 г.

При създаването си музеят притежава 3 частни колекции - 174 произведения на европейското изкуство. Днес "Метрополитън" има своята колекция от импресионисти и постимпресионисти. Счита се, че колекцията на египетското изкуство е сред най-пълните и представителни в света. Постоянната експозиция съдържа над 2 милиона произведения на изкуството.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!