НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Монументно зло (31.07.2015)
 Докато в Москва се разгаря обществен спор относно издигането на паметник на княз Владимир, в Оклахома, САЩ от демонтаж е застрашен известният монумент с десетте Божи заповеди. При това без да се нарушава конституцията на щата. В същото време в Детройт вдигнаха паметник на Сатаната.


Върховният съд на американския щат Оклахома е взел решение монументът с изсечените върху него десет заповеди да бъде демонтиран. Искът е подаден от баптисткия проповедник Брус Прескот.

Съдът е установил, че разполагането на монумента на държавна земя нарушава втори член от конституцията, който гласи, че финанси или собственост на държавата не могат да бъдат използвани за поддържането на която и да било религия. Каменният монумент с височина 1,8 м във формата на скрижал от Завета с изсечни върху него десетте божи заповеди бил създаден от събрани средства от частни лица и поставен пред Капитолия в Оклахома сити през 2012 година.

Прессекретарят на губернатора на щата заяви, че все още не е получил окончателното решение на съда. “Засега щатските власти разглеждат правовите възможности да се запази паметника.”, допълва той.

Докато се решава въпросът за демонтажа на паметника с десетте Божи заповеди, в друг америнакси град - Детройт са издигали паметник на Сатаната. Паметникът на нечестивия с височина 2,7 м бил поставен в града по време на събитие събиращо поклонниците на Луцифер срещу 25 до 75 щатски долара за билет за вход. На срещата всички трябвало да бъдат в специални костюми, изобразяващи дявола с рога и копита. Освен това, организаторите на събитието заявяват, че около монумента ще се разположи и “храм на дявола”.

Пресата не била допусната на “празненството”, а на участниците на входа били иззети всички записващи устройства.

Вечеринката предизвикала недоволство сред християнските активисти, но били спрени от полицията, докато се опитвали да съботират мероприятието. Полицията заявила, че отстояват правото на всеки гражданин да изповядва своята религия, а така и да протестира, но по мирен начин.

Важно е да се отбележи, че друга сатаниска общност преди година се е опитала да издигне паметник на Сатаната в щата Оклахома, където в момента се опитват да съборят християнския монумент, но без успех, вероятно по същите конституционни причини.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!