НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Съдебното решение срещу Джеф Кунс и Центърът Помпиду разкри любопитни факти за финансовата страна на най-посещаваната изложба в историята (28.03.2017)

Благодарение на такса от € 1,25 милиона за заем от музея Уитни и съдебни разноски, центърът Помпиду, Париж регистрира загуби от най-посещавана в света изложба на съвременен автор.

Ретроспективната изложба на Джеф Кунс в Помпиду през 2014-15 г. беше най -посещаваната изложба на жив художник в историята, с 650,045 посетители, които трябваше да донесат значителни финансови постъпления за музея, но това не е така. След присъда за плагиатство, постановена от парижкия върховен съд на 9 март, в дело водено от наследниците на фотографа Жан-Франсоа Боре стана ясно, че музеят е спечелил едва € 60 000 чрез продажбата на три публикации свързани с изложбата, разкриват документи от съда. След решението на съда, музеят да плати разноски и обезщетения на семейство Боре тази сума ще изчезне почти напълно.
 
Съдът отбеляза в своето решение, че експозицията генерира € 2,6 милиона приходи от билети и € 320 000 приходи от продажба на публикации на културния център Помпиду. Но френският музей е трябвало да плати такса от € 1,25 милиона за заем на музея на американско изкуство Уитни в Ню Йорк, който организира изложбата (точните условия на споразумението не са били включени в решението на съда). След разразилия се втори скандал свързан с изложбата, говорител на музея потвърди, че институцията е почти разорена от мащабната изложба. Не бяха разкрити подробности какво се е случило с останалата част от приходите, въпреки че от центърът отбелязват, че представянето на изложба като тази в Европа, идва с редица разходи, като транспорт и застраховки.
 
Отвъд финансовата страна, документите от съда разкриват и други интересни факти, като това че компанията представляваща художника не допуска никакъв избор от страна на музея що се отнася до съдържанието на каталога или произведенията, включени в него. Това са аргументите, представени от Помпиду по време на съдебното дело относно възпроизвеждането на скулптурата на Кунс - Naked, която прилича на фотография на две голи деца, дело на покойния Жан-Франсоа Боре. Музеят каза в своя защита, "че е действал в рамките на особено строги договорни задължения с Джеф Кунс и под прякото влияние на американския художник“ и че ако са били предупредени от автора или студиото, че работата Naked е потенциално спорна, биха действали по различен начин.
 
Това е подкрепено от съда, който констатира, че "музеят не договаря условията по пътуващата изложба и че Джеф Кунс настоява работата Naked да бъде сред тези, избрани за каталога, без предупреждение за риска от правна претенция ".
 
Парижкият музей заяви още, че е бил информиран за делото за авторските права в навечерието на откриването на ретроспективата и е принуден спешно да поръча нов тираж на каталога без спорната снимка, но някои екземпляри, в които е включена Naked вече са били продадени. Каталозите публикувани от всеки музей, в който е излагана колекцията иначе са почти идентични, с изключение на добавения предговор във версията на Помпиду, написан от Ален Сабин, тогава президент на музея и есе от Бернар Блистен, куратор на изложбта. 
 
.
.
Джеф Кунс
Джеф Кунс
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!