НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Трима обвинени за он-лайн продажба на фалшиви принтове на Демиън Хърст (23.06.2017)

 Трима мъже бяха обвинени в производство на фалшиви отпечатъци на Демиън Хърст, сред които един от серията YBA. Десетки колекционери по света са закупили фалшификатите онлайн, така групата регистрира печалба от над 400 000 долара, според прокурора на Манхатън, Сайръс Ванс.

Търсенето на пазара на ограничени издания може да доведе до фалшификати с малка или никаква стойност, заявява Ванс. „В този случай, предполагаемата измама надхвърля обикновената имитация и задържаните са обвинени в заблуда на множество купувачи за закупуване на фалшиво изкуство, което е представено като оригинално.“.
 
Един от членовете на групата, Винсънт Лопрето, е бил освободен от затвора преди 15 дни за подобна схема преди да бъде арестуван отново в Ню Орлиънс миналата седмица и да бъде екстрадиран в Ню Йорк. Лопрето има и предишни обвинения за продаване на фалшификати на Хърст. През 2014 година той се признава за виновен за кражба на самоличност и схема за измама за продажба на фалшиви произведения на изкуството, които бяха рекламирани онлайн като оригинални.
 
Сега, Лопрето е обвинен в сътрудничество с Марко Саверино и Пол Мотта за продажба на фалшивите творби онлайн, създавайки  фалшиви сертификати за автентичност и касови бележки за продажба на купувачи от САЩ, Великобритания, Германия, Италия, Македония, Южна Африка, Канада, Тайван и Южна Корея. Схемата е в действие от октомври 2015-та до февруари 2017-та, според документите подадени в съда. И тримата са обвинени в многобройни кражби и схеми за измама. 
 
Ванс съветва колекционерите по цял свят да не се отказват от онлайн аукционите за да не се превърнат в жертва на измама, а да потвърдят автентичността на произведението като се свържат с художника, институция, която го представя или академичен експерт, преди да направят значителна инвестиция.
 
един от фалшификатите
един от фалшификатите
Хърст с оригиналната творба
Хърст с оригиналната творба
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!