НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Вилата на Ив Сен Лоран в Танжер е с нов собственик (05.03.2019)
 Британският моден и интериорен дизайнер Джаспър Конран купува Villa Mabrouka в Танжер, Мароко, от Фондацията Jardin Majorelle в Маракеш, основана от Ив Сен Лоран и Пиер Берже, за неразкрита цена.

Всички приходи от продажбата на имота ще бъдат насочени към фондацията Jardin Marjorelle, която е с нестопанска цел, според инструкциите на Берже преди смъртта му през септември 2017 г. Съосновател на модната къща Yves Saint-Laurent и спътник в живота на покойния френски дизайнер, Пиер Берже беше сред най-активните борци за правата на хомосексуалистите и движеща сила в управлението на наследството на Ив Сен Лоран. Съобщението за продажбата бе направено от наследника му, ландшафтният архитект Мадисън Кокс, който се ожени за Берже малко преди смъртта му и е президент на Фондацията Jardin Majorelle и Фондацията Pierre Bergé-Yves Saint Laurent в Париж.

Фондацията Jardin Marjorelle отговаря за Musée Berbère и Musée Yves Saint Laurent в Маракеш. Открит през 2011 г., първият се помещава в ателие, замислено от архитекта Пол Синоир през 1931 г. за френския художник Жак Майореле. Докато мвторият музей - Musée Yves Saint Laurent, проектиран от Студио KO (Карл Фурние и Оливие Марти), бе открит през 2017 г. и включва постоянно изложбено пространство, посветено на работата и завещанието на Ив Сен Лоран. Печалбите на фондацията се използват за финансиране на културни, образователни и благотворителни инициативи в Мароко.

Придобиването на Villa Mabrouka е вторият набег на Конран на пазара в Мароко след откриването на хотел в Медина на Маракеш преди три години. Представители на Конран "не можеха да коментират" плановете за Villa Mabrouka и колко е платено за придобиването.

Сен Лоран и Берже купуват, а след това и реставрират Villa Mabrouka в края на 90-те години и през последните десетилетия от живота му, вилата служи като дом на Сен Лоран. Продажбата на вилата следва продажбата на колекцията на Пиер Берже, "От един дом до друг", в Париж миналия октомври. Някои от вещите бяха част от интериора на Villa Mabrouka, както и от апартамента на Берже на Rue Bonaparte в Париж, вила в Saint-Rémy-de-Provence и ваканционния дом "Datcha" в Нормандия. Цената на колекцията достигна 27.5 млн. евро, което далеч надхвърли предварителната оценка от 4.7-7.2 милиона.

Пиер Берже и Ив Сен Лоран
Пиер Берже и Ив Сен Лоран
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!