НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Пътеводител из Арл за почитателите на Ван Гог (04.06.2019)
Юни е може би най-добрият месец за посещение на Прованс и вървене по стъпките на Ван Гог. Разходка през Арл предлага възхитителен поглед върху живота и творчеството на художника. Ниските къщи с избелели слънчеви щори са разположени около тесните, пешеходни улици. Широката извивка на брега на Рона никога не е далеч, заедно с останките от древните укрепления, които някога са заобикаляли историческия център на града. Наскоро от фондацията, носеща името на холандския гений съставиха безплатен туристически маршрут за гостите на града.

Започнете пътеката на Ван Гог в Place Lamartine, на две минути пеша от жп гарата. Именно тук художникът рисува една от най-личните си картини - „Жълтата къща“. Ван Гог наел малката, уютна къща скоро след пристигането си през 1888 г. За единствен път в живота си, той имал свой собствен дом.

Пощенска картичка от около 1904 г. Представя най-ранната снимка на Жълтата къща (която се намира зад лампата). Сградата, която се намира отляво, с бял екстериор на долния етаж и розов навес в картината е магазин за хранителни стоки, който сигурно е бил много удобен за Ван Гог.

По-нагоре по пътя са два железопътни виадукта, които са изобразени от Ван Гог и все още могат да се видят. Ван Гог нарича този път „Маршрут на Тараскон“ и той вървял по прашния път през повечето дни, за да работи по пейзажи извън Арл. Сега това е авеню де Сталинград, в чест на победата на Червената армия над нацистка Германия.

По време на съюзническите бомбардировки над Арл по време на Втората световна война, Жълтата къща е била ударена. Спалнята на Ван Гог на горния етаж (със затворените зелени капаци на картината) е разрушена. Сградата е можело да бъде спасена, но вместо това просто е била разрушена. Ако Жълтата къща бъде възстановена, сега тя би била сред най-популярните френски туристически атракции извън Париж.

Три минути пеша от левия край на картината се намира реката, където Ван Гог рисува Звездна нощ над Рона. Този речен пейзаж под звездите е временно в Лондон в изложбата на Ван Гог в Тейт Великобритания (до 11 август). Речната сцена през нощта остава до голяма степен непроменена, въпреки че, разбира се, небето в картината идва от въображението на художника.

След това поемете по брега към моста, който пресича реката до предградието Trinquetaille. Гог рисува моста на Trinquetaille от южната страна. Високото дърво, което сега стои там, дори може да е било фиданката в неговата картина.

Пет минути пеша е фондацията Винсент ван Гог Арл, изложбена зала, открита през 2014 г. в преустроено имение от 15-ти век. Курирана е от Бис Къригър, който основно показва съвременно изкуство, като част от него  е вдъхновено от холандския майстор. Мястото също провежда летни изложби с оригинални рисунки и картини на Ван Гог. Сегашната изложба е с наменование Vincent van Gogh: Speed ​​& Aplomb, състояща се от шест картини и продължава до 20 октомври.

За съжаление, художествените усилия на Ван Гог в Арл са пренебрегнати по време на неговия живот, а малкото картини, които той е дал на местни приятели, са били продадени в началото на 1900-те години. Затова Фондацията сега играе ключова роля за връщането на някои от неговите творби в града, където той създава най-добрите си творби.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!