НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Тулузката картина на Караваджо продадена преди аукциона (02.07.2019)
 През 2014 г. на тавана на къща в южната част на Франция случайно е открита картината „Убийството на Олоферн от Юдит“, приписвана на Караваджо. От момента на  откриването й нейната съдба привлича вниманието на обществеността и предизвиква разгорещени дебати сред експертите. Платното е изложено като единствена картина на аукциона на Марк Лабарба, който трябваше да се проведе в Тулуза на 27 юни.

За изненада платното бе продадено два дена преди търга,, Марк Лабарба обяви, че купувачът е чуждестранен колекционер, а картината скоро ще напусне Франция. Възможно е частната продажба да се дължи на факта, че много хора са изявили желание да се борят за „Убийството на Олоферн от Юдит“, което предизвика още по-разгорещени дебати сред експертите за авторството на Караваджо.

Първата картина с този сюжет е изпълнена от художника в Рим през 1599 г. и сега се съхранява в римския дворец Барберини. Известно е и, че друга картина със същата тема е рисувана от Караваджо по-късно в Неапол, а след това е собственост на холандския художник и търговец Луи Финсън. Той прави копие на работата на Караваджо, придобита по-късно от италианската банка Intesa.

Следите на оригинала са загубени през 17 век в Холандия, а специалистът по холандския майстор – Ерик Тюркен е сигурен, че е бил открит на таван във Франция през 2014 г.

След откриването на творбата френските власти наложиха забрана за износ на произведението, като се позоваха на значението му за света на изкуството и необходимостта от „пълно разследване“. На пресконференция през февруари беше обявено, че картината ще бъде продадена на търг през юни, където се очакваше да донесе до 150 милиона евро, но мистериозен купувач, описан като "някой близък до важен музей" изпревари всички останали.

Кой точно е купил картината, все още не се разкрива. Въпреки това, купувачът скоро ще може да разкаже за себе си и за новата придобивка, която планира да заеме на един „важен музей”.

.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!