НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Музеен охранител добави очи към безликите фигури на авангардна картина (18.02.2022)
 Охранител, който наскоро вандализира картина от 30-те години на миналия век по време на първата си смяна в музей в Русия, беше отстранен, като висш служител в музея нарече постъпката му „глупава грешка“.

През декември, охранител от президентския център „Борис Елцин“ в Екатеринбург, Русия, използвал химикал, за да нарисува очи върху два от обектите без лица на картината „Три фигури“, които художничката Анна Лепорская рисува между 1932 и 1934 г. Картината, която е взета на заем от музей в Москва, е била част от временна изложба на авангардни произведения на изкуството.

Центърът „Борис Елцин“, който е посветен на първия избран руски президент не съобщава веднага за вандализма. Но след като доклад за инцидента от The Art Newspaper Russia, който привлече международното внимание, центърът заяви в изявление, че е имало инцидент.

В интервю за The New York Times, Александър Дроздов, изпълнителен директор на центъра, идентифицира пазача като Александър Василиев и заяви, че е бил отстранен по време на полицейско разследване за вандализъм. Пазачът е нает в частна охранителна фирма и е работил първата си смяна в музея.

„Той направи глупава грешка“, каза Дроздов. В интервю този месец за руска информационна агенция, Василиев заяви, че е бил „глупак“, като е повредил картината, която мислил за „детска рисунка“. Той също споделя, че тийнейджърите посетители в музея са го помолили да рисува върху картината. Дроздов заяви, че картината „Три фигури“ е оценена на около 75 милиона рубли (974 000 долара) и че отстраняването на щетата, която се покрива от застраховката, ще струва около 250 000 рубли (3 300 долара).

„Честно казано, щетата не е голяма“, каза Дроздов. „Не е драматично. Човекът е използвал химикалката си." Музеят заяви, че очаква следите от химикалката да бъдат премахнати, без да се повреди картината. Дроздов също така заяви, че охранителните камери са записали "изпълнението" на Василиев, който използва химикалка сувенир от центъра, за да рисува върху картината. След това казва на другите, че не се чувства добре и си тръгва от работа.

Посетителите забелязали щетите малко след това и съобщили за тях на служителите на музея. Впоследствие картината е оценена от експерт по реставрация и е върната в дома си в Третяковската галерия в Москва.

Оттогава музеят е инсталирал защитни екрани върху картините и Дроздов споделя, че работи с охранителната компания за подобряване на процеса за подбор на охранителен персонал.

„Три фигури“ е последното произведение на изкуството, претърпяло щети. През 2018 г. една от най-известните руски картини „Иван Грозни и неговият син Иван на 16 ноември 1581 г.“ от Иля Репин беше сериозно повредена в московска галерия от мъж с метален прът. А миналата година опръскано с боя платно на стойност повече от 400 000 долара, изложено в търговски център в Сеул, Южна Корея, беше вандализирано от двойка, която смятала, че работата е стенопис, на който всеки може да участва.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!