НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Гоген е на фокус в Берлин (15.04.2022)
 До 10 юли 2022 г. Alte Nationalgalerie в Берлин представя „Пол Гоген – Защо си ядосан?“, изложба, която разглежда творчеството на Гоген, свързвайки го както с исторически документи, така и със съвременни произведения.

Всеобщо възприеман като една от ключовите фигури на постимпресионизма, животът и творчеството на Пол Гоген (1848-1903) във Френска Полинезия (между 1891 и смъртта му) са подложени на критично разглеждане от съвременна гледна точка , което води до обвинения в „колониализъм“ и също така поставя светлината на прожекторите върху отношението му към местните жени.

Въпреки че е безспорно, че отношенията му с жените са меко казано силно осъдителни (оставяйки съпруга и дъщеря в Европа, в Полинезия той се жени за тринадесетгодишно момиче, на което също е неверен с други непълнолетни момичета) , обвиненията в „колониализъм” понякога са неоснователни. Вярно е, че Гоген, човек на своето време в края на краищата, понякога нарича местните жители с термини, които днес биха били явно неуместни, но в Гоген няма изрично „колониалистко“ отношение, нито той показва чувството за превъзходство на мнозина. други европейци, когато се сблъсква с общества, различни от неговото собствено.

По думите на Реймон Кониа, Гоген „доколкото е възможно се дистанцира от всичко, което му напомня за Европа и се опитва да се интегрира в местното общество (...) Той бързо се влюбва в техните обичаи, опитва се да разбере тяхната религия, анализира техните радости и емоции и се опитва да научи езика“.

Изложбата в Alte Nationalgalerie в Берлин, която носи заглавието си от картина на Гоген, създадена през 1896 г. и сега собственост на Института по изкуствата в Чикаго, показва как Гоген „използва колониалистката мечта за земния рай, но в същевременно успява да формулира напълно нова художествена визия“.

Важно е да се отбележи, че изкуството на Пол Гоген вече е достигнало техническа зрялост в Бретан. Както обясни Инго Ф. Валтер, „постиженията му в Бретан, вариацията между фигуративно и абстрактно представяне, цветът, който е бил освободен от функцията за изобразяване на реалността, промяната на изключително близката перспектива (...) всички тези елементи също са видими при пребиваването му в южната част на Тихия океан. Повече от формално израстване, работата му тук претърпява тематичен растеж“. Например „Arearea no Varua Ino“ (Забавлението на злия дух), произведение от 1894 г., включено в изложбата, веднага напомня за „Ундина“ (Музей на изкуствата в Кливланд), рисувана пет години по-рано в Бретан.

 

„Пол Гоген – Защо си ядосан?“ изследва съвременната перспектива за художника и чрез творби на автори като Анджела Тиатиа (Нова Зеландия/Австралия), Юки Кихара (Самоа/Япония) и Нашашиби (Обединеното кралство), заедно с таитянския активист и мултихудожник Анри Хиро (Френска Полинезия).

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!