НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Картина на Пикасо отново ще тества пазара на изкуство (13.05.2022)
 На майския търг на Сотбис, в Ню Йорк „Гола лежаща жена“ от Пабло Пикасо с оценка от 60 милиона долара и дузина шедьоври за милиони долари очакват купувачите. Анализаторите очакват стратегиите за закупуване да се поляризират - от презастраховане до активна спекулация.

Рязката динамика на арт пазара бе видима още през седмицата на лондонските търгове на Сотбис, Кристис, Фиилипс и Бонамс през март, а в близко бъдеще контрастите вероятно ще се поляризират още повече.

Припомняме, че в началото на март картината на Рене Магрит "Империята на светлината" бе продадена за 51,5 милиона паунда, а всички търгове на аукционна къща Сотбис донесоха над 250 милиона паунда.

Консултантът по изкуство Сибила Роча казва: „Сега, когато сериозните произведения се оценяват на десетки милиони, дори колекционерите на класика искат да играят малко по-активно.“ Въпреки това, не целият търг в Лондон през март беше хит. Позициите на класическите импресионистични картини, които са популярни сред руските купувачи в страната и чужбина, се оказаха нестабилни, а нервни продавачи изтеглиха лотове дори по време на търговете. Картината „Момичетата от Живерни“ от Клод Моне (1894), беше изтеглена в средата на сесията на Сотбис и е планирано да се появи отново в следващия значим сезон на аукционната къща в Ню Йорк през май.

Въпросът е дали през май ще стане по-добре? Санкциите и другите мерки за икономически контрол тепърва ще се усетят по време на лондонските търгове, последствията от тях за целия свят нарастват всеки ден, а дълбоката финансова рецесия изглежда все по-вероятна. При тези обстоятелства всичко е възможно: хладнокръвните купувачи на класика могат да претърпят необмислени разходи, а любителите да експериментират и да покажат неочаквана мъдрост.

На 17 май пазарът отново ще бъде изпитан с продажбата на "Гола лежаща жена" на Пабло Пикасо в Ню Йорк, която „очаква“ поне 60 милиона долара. Тя е образ на младата любовница на художника, неговата муза Мари-Терез Валтер, като биоморфно същество с крайници с пипала. Досега пет картини на Пикасо са продадени на търг за суми, надвишаващи 100 млн. долара. Последната картина, която направи това е  „Жена, седнала до прозореца“ (май 2021 г., Кристис, 103,4 млн. долара), също изобразяваща Мария-Тереза ​​и рисувана през 1932 г. . Тази година е била върхът в отношенията между художника и неговата млада и талантлива приятелка: той пише за нея, рисува я и я извайва непрекъснато. Необичайната форма на морско животно, може би е вдъхновена от възторга на Пикасо от способността на Мария-Тереза ​​да плува (самият художник не може). Преди пет години изложба, посветена на 1932 г. в творчеството на Пикасо, обиколи света - и на нея бе представена " Гола и лежаща жена“, а парижката версия на проекта имподзаглавие "1932 - годината на еротиката".

 В събитие се превърна и майският търг на Кристис, който се оглавяви от "Синя Мерилин" (Shot Sage Blue Marilyn) на Анди Уорхол. Аукционната къща получи почти 200 милиона долара за нея и "Мерилин" стана най-скъпото произведение на изкуството на ХХ век, продавано някога на търг, и второто най-скъпо след "Спасителя на света" на Леонардо.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!