НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Британски турист получи 15 години в иракски затвор за кражба на парчета керамика от археологически обект (10.06.2022)
 Британски турист, който си взе парчета керамика от археологически обект, в понеделник получи присъда от 15 години, след като съд в Багдад го осъди за опит да изнесе артефактите извън страната. Съдът призна Джеймс Фитън, 66-годишен пенсиониран геолог, за виновен по закон от 2002 г., който предвижда присъда от 7 до 15 години затвор за кражба на артефакти или антики. Плячкосването на антики с помощта на оръжие или с други хора е престъпление, наказуемо със смърт в Ирак.

„Мястото, откъдето е взел малките парчета и камъни, е било отворено и без охрана, така че той е взел няколко парчета като сувенири“, каза адвокатът на Фитън, Таир Соуд, добавяйки, че клиентът му не е правил опит да скрие парчетата, увил ги в салфетка и ги сложил в багажа си.

Суровостта на наказанието повдигна въпроси в страната, където плячкосването на антики е широко разпространено, но се знае, че малко иракчани са били изправени пред толкова тежки присъди през последните години. Соуд, който каза, че е изненадан от присъдата, твърди, че предметите нямат търговска стойност и каза, че ще обжалва.

Фитън е бил част от британска туристическа група на посещение в Ирак през март, която обикаля шумерския обект Ериду в южната част на страната. Той каза пред съда, че докато е бил на мястото, което, подобно на много от археологическите обекти в Ирак, до голяма степен е неразкопано и неохранявано, е взел парчета керамика и камъни, за да ги отнесе у дома като сувенири. Той заяви, че не е знаел, че това е незаконно.

Охраната на летището открива 12 парчета керамика и камъни в багажа на Фитън, докато той и други членове на туристическата група се готвят да излетят от Багдад.

Директорът на агенцията Гоеф Хан, който е на 85 години и в лошо здраве, е бил възпрепятстван да напусне страната по медицински причини, след като е получил инсулт, тъй като е издирван за разпит по случая, според британските медии. , От туристическата агенция заявиха, че Хан е починал в болница в Багдад на 12 април. Хан, основателят на фирмата за приключенски пътувания, е водил пътувания до Ирак от години и е бил съавтор на един от малкото пътеводители за страната.

Съдът в понеделник даде оправдателна присъда на друг турист от същата група, 60-годишният германски гражданин Фолкер Валдман, който имаше два артефакта в багажа си, но заяви в защитата си, че са му дадени от Фитън да ги прибере.

Иракският министър на културата Хасан Надхем каза в телефонно интервю, че неговото министерство не е имало принос към присъдата, като заяви още, че единствената роля на министерството е да предоставя експерти, които да потвърдят, че предметите са артефакти от Ериду.

 

Въпреки че министърът не коментира конкретния случай на Фитън, той каза: „Ние подкрепяме всякакъв вид правни действия срещу онези, които се опитват да откраднат и пренасят артефакти“.

Настоящото иракско правителство постави основен фокус върху репатрирането на откраднати антики от чужбина, включително артефакти, закупени от базираната в САЩ верига Hobby Lobby за нейния Музей на Библията във Вашингтон, окръг Колумбия. Фрагмент от най-старата известна епична поема в света, беше върнат тази година в Ирак и сега е изложен в Иракския музей в Багдад.

Ирак, древна Месопотамия в древността, е известна като люлката на цивилизацията и е дом на първите известни градове, възикнали между реките Тигър и Ефрат. Масовото разграбване на артефакти започва след 1991 г., когато диктаторът Саддам Хюсеин временно губи контрол над южната част на Ирак.

През 2003 г. хиляди експонати бяха откраднати от Музея на Ирак, след като американската армия, разположена в Ирак не предприе никакви действия, докато той беше разграбван.

Надхем заяви, че плячкосването на археологически обекти, повечето от които все още не са разкопани от археолози, е основен проблем в Ирак. „Имаме повече от 25 000 археологически обекта“, каза той. „Нямаме достатъчно полиция. Нямаме достатъчно технологии като дронове или камери за наблюдение. Така че не можем да контролираме целия Ирак. Също така заяви, че не познава иракчани, които през последните две години, откакто той е министър, са били осъдени по подобни обвинения.

Ирак, който приема милиони религиозни поклонници годишно, има зараждащ се сектор, обслужващ западните туристи, пътуващи да разгледат археологически обекти. Надхем каза, че оценява броя на около 1000 годишно и не смята, че присъдата на Фитън ще повлияе на индустрията.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!