НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Frieze обяви галериите за панаира в Лондон през октомври (22.07.2022)
Най-големият панаир за съвременно изкуство в Обединеното кралство Frieze London обяви галериите за своето 19-то издание тази година (12-16 октомври). Това ще бъде първото му събитие, откакто всички мерки срещу Covid-19 бяха премахнати от британското правителство.

На пръв поглед няма значителни промени в сравнение с предходните години: 162 международни галерии, сред които Карлос/Ишикава, Дейвид Кордански и Макс Хетлцер, ще се съберат в панаирната шатра в Риджънтс Парк (за сравнение, 159 галерии присъстваха на изданието през 2021 г.; 160 през 2019 г.) . Както обикновено, галерии, по-млади от 12 години, като Tiwani Contemporary и Emalin, ще организират солови презентации на художници в специалната секция Focus.

От другата страна на парка сестринският панаир Frieze Masters, посветен на изкуството, създадено преди 1980 г., ще отпразнува своето 10-то издание със 129 изложители като Dr. Jörn Günther Rare Books, Ronchini и Skarstedt. 

Въпреки че това е първият Frieze London, откакто Виктория Сидал се оттегля като глобален директор на всички панаири Frieze, събитието ще запази Ева Лангрет като ръководител, като нейната титла се променя от артистичен директор на директор. Следователно ролята на Лангрет изглежда подобна на миналата година, с изключение на това, че сега тя ще работи във „всички аспекти на панаира“, поддържайки много ключови връзки сама, вместо в тандем със Сидал. Frieze Masters ще се ръководи от Нейтън Клементс-Гилеспи, който беше назначен за директор миналата година след две години като артистичен директор.

Но извън шатрата на панаира фокусът на пазара на изкуството непрекъснато се мести. Frieze ще проведе своето встъпително събитие в Сеул месец преди Лондон (2-5 септември). А неговият основен конкурент Art Basel ще открие първото издание на панаира в Париж скоро след лондонския Frieze, добавяйки по-големи залози към нарастващото съперничество между столиците на Обединеното кралство и Франция като центрове на европейската търговия с изкуство.

Позицията на пазара на изкуство в Обединеното кралство на световната сцена изглежда е от ключово значение за Frieze, като обявяването на списъка на изложителите е придружено от изявление на Лангрет, която уверява, че тазгодишният панаир не само ще „празнува културния живот на Лондон, но и също демонстрира глобалния си обхват" и отразява "позицията на града като международен център".

Това може да е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, тъй като Brexit продължава да усложнява международното корабоплаване и да сее хаос във веригите за доставки. В последното издание на Frieze London, първото след настъпването на Брекзит през януари 2020 г., редица изложители говориха за проблеми с бюрокрацията и закъсненията на доставките, причиняващи главоболия в последния момент. Лангрет заяви, че Frieze сега обсъжда плановете за октомври със своите галерии, за да им помогне да се ориентират в логистиката и да разбере техните нужди, така че да може да продължи да се застъпва от тяхно име.

Междувременно, нарастващите лихвени проценти в Обединеното кралство се очаква да се достигнат до 2% до следващата година, тъй като Английската банка се опитва да ограничи разходите и да потисне растящата инфлация, което може да възпре колекционерите да купуват изкуство. По-рано този месец процентът на инфлация в Обединеното кралство достигна 40-годишен връх от 9,1%, най-високият от всички държави от Г-7, според Службата за национална статистика. Лангрет заяви, че Frieze е „чувствителен към натиска, който засяга всички“ и срещу който пазарът на изкуство „не е имунизиран“. Въпреки това търсенето за участие в панаирите „остава силно“, добавя тя.

Цените на щандовете в основната секция вече са 540  паунда на кв. м, в сравнение с 524 паунда през 2021 г., което представлява увеличение от 3%. Цените за секция Focus варират между 248 и 348 паунда на кв.м.

Вероятно, за да удвои стратегическото и централно място на Обединеното кралство на световния пазар, тази година Frieze London ще има свой специално подбран раздел, фокусиран върху идеите за взаимосвързаност, издигнати от нишките на будистката и индуистката философия. Мрежата на Indra ще бъде организирана от Сандхини Подар, помощник уредник в музея Гугенхайм, Абу Даби, и подчертава, че „целият разумен живот е взаимозависим. Промяната на един атом неусетно променя останалите“. Ще участват десет галерии, включително Silverlens от Манила и галерия Saskia Fernando от Коломбо, които ще представят творби на художника-активист от Шри Ланка Чандрагупта Тенувара, които коментират настоящите политически сътресения в държавата.

Междувременно във Frieze Masters ще се проведат две курирани секции. Първата, организирана от Камил Морино, съосновател и изследователски директор на Aware (Archives of Women Artists, Research, and Exhibitions), ще бъде посветена на 28 жени художници, родени между 1900 и 1951 г. Те включват Соня Баласанян, Уук-Кюнг Чой, Найк Дейвис-Окундай и Леонор Фини. Другата, организирана от директора на музея Fitzwilliam в Кеймбридж - Люк Сайсън, ще се фокусира върху "глобалния обмен" и ще предизвика йерархии на функционалност и декоративност в предметите на изкуството.
Ева Лангрет
Ева Лангрет
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!