НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Frieze London: Слухове за появата на Анна Делви, закачлива скулптура и силни продажби (14.10.2022)
 Само няколко минути след 11 часа сутринта, когато вратите на Frieze /до 16 октомври/ се отвориха за VIP откриването му в сряда, Нейтън Клементс-Гилеспи, директорът на панаира, беше забелязан да поздравява Джей Чоу, запален колекционер на изкуство от Тайван, който пристигна в Лондон със своя антураж.

Известната измамница Анна Сорокин (известна още като Анна Делви) отново измами света на изкуството. Слухът за нейното присъствие се разпространи из целия панаир в деня на предварителния преглед, но родената в Русия светска личност, която бе осъдена за кражба и чиято история е драматизирана в хитово шоу на Netflix, всъщност е под домашен арест в Манхатън, след като бе освободена от затвора в петък. Що се отнася до други знаменитости, попзвездата Шер също присъства на панаира – нейното пристигане беше белязано от викове, които можеше да се чуят: „Къде е Шер?! Къде е Шер?!”

Поредица от закачливи знаци в Frieze sculpture в Риджънтс Парк от артистичното дуо Джон Ууд и Пол Харисън накара хората да се усмихват. Инсталацията „10 знака за парк“ (2022 г.) е описана като „табелите, които виждате в парка“, но определено не прилича на обичайните знаци. Едно от палавите произведения гласи: „Моля, не четете“, което, разбира се, може да се окаже трудно за зрителите.

Силните продажби за базирани в Обединеното кралство художници през първите два дни на Frieze London и Frieze Masters се приписват, поне отчасти, на отслабената лира, която привлича колекционери, които харчат в долари. Xavier Hufkens продаде картина на Трейси Емин "в диапазона от £950 000", заедно с четири нейни неонови творби за около £60 000 всяка. Галерия Goodman продаде картина на друг британец Йинка Шонибаре за £135 000, а Tiwani Contemporary съобщи за разпродаден щанд през първия ден, включително три картини на Джой Лабиньо за £50 000 всяка, благодарение на „корпоративни и индивидуални колекционери от Обединеното кралство и САЩ“.

Във Frieze Masters лондонският дилър Johnny Van Haeften казва, че паундът определя цената на голяма част от неговите произведения и за това те са толкова конкурентни за чуждестранни купувачи. „Старите майстори са оценени различно от съвременните художници; често едва успяваме да продадем нещо“, казва той. Но все пак успява, като продаде картина на Ян Брьогел Стария за 10 милиона долара на щанда си на нов клиент извън Обединеното кралство през първия ден.

Приказките за това, че галериите заменят валутата си от стерлинги на долари, за да смекчат високите валутни курсове, са до голяма степен неоснователни, тъй като художниците, базирани в Обединеното кралство, се оценяват предимно в лири. Въпреки това могат да се намерят изключения: триптих от 2022 г. на базираната в Лондон британска художничка Линет Ядом-Боакие на щанда на Corvi-Mora беше продаден в първите часове на панаира на цена „от порядъка на 600 000 до 700 000 долара“, каза говорител на галерията.

.
.
.
.
.
.
Johnny Van Haeften
Johnny Van Haeften
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!