НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Директорът на фондация Джакомети сподели планове за нов музей (13.01.2023)
 Френският милиардер Ксавие Ниел ще финансира реконструкцията на музея "Джакомети" в Station des Invalides / Дом на инвалидите на левия бряг на Сена

През 2026 г. в Париж ще бъде открит нов музей, посветен на творчеството на скулптора Алберто Джакомети. Сега фондация Джакомети се намира в сграда от 350 кв. м в 14-ти район на града, който се нарича Институт Джакомети. След като се премести в сградата на Station des Invalides / Дом на инвалидите на левия бряг на Сена, собственост на община Париж, институцията ще разшири значително изложбеното и изследователско пространство - до 6 хиляди квадратни метра. Според The ​​Art Newspaper ремонтът на обекта е спонсориран от френския милиардер Ксавие Ниел, който е собственик на холдинга NJJ.

Station des Invalides, сграда със стъклен свод, подобна на оранжерия, е издигната за Световното изложение от 1900 г. във връзка с разширяването на железопътната мрежа, като крайна спирка на нов клон. Гарата се намира срещу известната парижка забележителност - Домът на инвалидите. Според Катрин Грение, директор на фондация Джакомети, нейната организация ще заеме по-голямата част от бившата гара, където преди това се намираше офисът на Air France. „Пред сградата има английски двор, а пространството под Еспланадата на инвалидите сега е заето от гимназия и общински служби. Те ще бъдат преместени на друго място, а нашето училище ще бъде тук ... Ще ни бъде дадена половината от пространството под еспланадата, а кметството и полицейският участък ще останат във втората част.

Трансформацията на Station des Invalides се извършва като част от големия общоградски проект Réinventer Paris 2 („Преоткриване на Париж 2“), който включва по-специално подобряването на териториите, съседни на Les Invalides. „Сградата на гарата и нейните подземни съоръжения, създадени за изложбата от 1900 г., ще бъдат напълно реновирани“, се казва в прессъобщение на проекта.

Новият музей на Джакомети ще покаже около 10 000 творби на художника: гипсови и бронзови скулптури, картини и рисунки.

Ще бъде пресъздадена и атмосферата на неговата работилница. Освен това тук ще бъдат разположени архивът и библиотеката на Джакомети, които могат да се използват от изследователите на неговото творчество. Алберто Джакомети е роден в Швейцария, но е живял и работил в Париж и името му е силно свързано с възхода на френския модернизъм.

„Отдавна планираме да създадем музей. Преди три години кандидатствахме за друг обект - сградата на бившата болница "Сен Венсан дьо Пол", но нищо не излезе. Бордът на директорите ни помоли да продължим да търсим. Бяхме подкрепени от кметството на Париж, тъй като те искат фондация „Джакомети“ да има по-голямо пространство в Париж“, каза Катрин Грение.

 

„Монографските музеи привличат много туристи (това е основната им аудитория) и по-малко местни посетители. За да коригираме този дисбаланс, ние няма да ограничим нашата изложба само до творчеството на Джакомети. Ще имаме няколко шоурума. В най-голямата зала ще поставим експозиция от творбите на Джакомети, която ще се актуализира редовно. Друга зала ще бъде посветена на връзката на Джакомети с други художници. Временни експозиции ще разкажат за контекста, в който е създавано изкуството по времето на Джакомети”, допълни директорът на фондацията.

Музеят ще създаде и обществено училище по изкуствата.

„Ще бъде отворен за всички, от най-малките до най-големите. И ще бъде мултидисциплинарен, какъвто беше и самият Джакомети. Това ще бъде училище за творчество. Ще предлагаме курсове не само по скулптура, живопис и рисуване, но и по фотография, филми и керамика“, обясни Грение.

Според ръководителя на фондацията, проектът ще бъде изпълнен от строителните компании Emerige и Nexity, а проектът за реконструкция ще бъде поверен на известния архитект Доминик Перо и старши архитект на исторически паметници Пиер-Антоан Гатие. През 2000-те Перо печели конкурс за нова сграда на Мариинския театър в Санкт Петербург, но проектът му така и не е реализиран. Архитектът ще представи през тази година план за превръщането на Station des Invalides в музей.

.
.
.
.
настоящия Институт Джакомети
настоящия Институт Джакомети
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!